Beneficiile pentru sănătate ale lămâilor includ tratamentul indigestiei, constipației, problemelor dentare, infecții ale gâtului, febră, hemoragie internă, reumatism, arsuri, obezitate, tulburări respiratorii și hipertensiune arterială. Cunoscute pentru proprietățile sale terapeutice de necontestat, lămâile te ajută să îți întărești sistemul imunitar și contribuie la detoxifierea organismului.
Sucul de lămâie, în special, are mai multe beneficii pentru sănătate. Este bine cunoscut ca un tratament util pentru pietrele la rinichi, reducând riscul accidentelor vasculare cerebrale și scăzând temperatura corpului. Ca o băutură răcoritoare, limonada te ajută să te relaxezi și să te simți energizat.
Beneficiile nutriționale ale lămâilor
Beneficiile de sănătate ale lămâilor se datorează multor elemente nutritive precum vitamina C, vitamina B6, vitamina A, vitamina E, folat, niacin, tiamină, riboflavină, acid pantotenic, cupru, calciu, fier, magneziu, potasiu, și proteine. Este un fruct care conține flavonoide, substanțe care au proprietăți antioxidante și de combatere a cancerului. Ajută la prevenirea diabetului zaharat, în constipație, hipertensiune arterială, febră, indigestie, îmbunătățește sănătatea pielii, părului și a dinților. Studiile efectuate de Asociația Americană de Urologie evidențiază faptul că sucul de lămâie sau limonada poate împiedica apariția pietrelor de rinichi prin formarea citratului urinar, care, la rândul său, împiedică formarea de cristale.
Lămâile se folosesc în mod frecvent pentru a face limonadă, amestecând suc de lămâie și apă. Mulți oameni folosesc sucul de lămâie și ca agent de curățare, datorită capacității sale de a elimina petele. Mirosul de lămâi poate, de asemenea, să țină departe țânțarii, iar combinația de suc de lămâie cu ulei de măsline ajută la scăderea calculilor biliari. Potrivit unor studii recente, consumul de lămâi oferă protecție împotriva poliartritei inflamatorii și a artritei.
Beneficiile lămâilor pentru sănătate
1. Tratatează indigestia
Sucul de lămâie ajută la tratarea problemelor legate de indigestie și constipație. Adaugă câteva picături de suc de lămâie în mâncare (nu în combinație cu lapte) și va ajuta la digestie. Acționează ca un purificator al sângelui și ca agent de curățare. Dacă ai avut o masă copioasă, un amestec format din apă, suc de lămâie, puțină sare și miere pentru îndulcit, te poate ajuta să scapi de problemele digestive. Poți adăuga și câteva frunze de mentă sau câteva semințe de fenicul pisate, pentru un plus de aromă.
2. Scad febra
Sucul de lămâie poate trata o persoană care suferă de o răceală, de gripă sau de febră. Ajută la scăderea febrei prin stimularea transpirației.
3. Protejează dinții
Lămâile sunt foarte utile și pentru a trata diferite probleme dentare. Sucul de lămâie poate fi aplicat în cazul nevralgiilor dentare și poate fi folosit și pentru a opri sângerările gingivale. În plus, lămâile ajută la combaterea halenei, care poate fi cauzată de diferite alte afecțiuni. De altfel, lămâile sunt un ingredient utilizat frecvent și în compoziția pastelor de dinți, deoarece mențin dinții sănătoși și îndepărtează petele.
4. Mențin sănătatea pielii
Sucul de lămâie, fiind un antiseptic natural, poate, de asemenea, vindeca probleme legate de piele. Sucul poate fi aplicat pentru a reduce durerea provocată de arsurile solare și ajută la ameliorarea durerii cauzate de înțepăturile de albine. Este, de asemenea, bun pentru acnee și eczeme. Lămâile acționează ca un remediu anti-îmbătrânire și contribuie la reducerea ridurilor și la tratarea acneei. Consumul de suc de lămâie amestecat cu apă contribuie la menținerea sănătății și elasticității pielii.
5. Opresc hemoragiile
Având proprietăți antiseptice și coagulante, lămâile sunt foarte utile în cazul hemoragiilor. De asemenea, lămâile au un efect purificator asupra întregului organism, inclusiv asupra sângelui, deoarece vitamina C din compoziția lor facilitează buna oxigenare a celulelor.
6. Contribuie la pierderea în greutate
Lămâile sunt adesea incluse în diete de slăbire, deoarece accelerează metabolismul și arderea grăsimilor, având în același timp efect energizant.
7. Ameliorează tulburările respiratorii
Sucul de lamaie ajută la ameliorarea problemelor respiratorii și a problemelor de respirație, cum ar fi în cazul persoanelor care suferă de astm. Fiind o bogată sursă de vitamina C, ajută la tratarea mai multor afecțiuni respiratorii pe termen lung.
8. Tratează reumatismul
Având efect diuretic, lămâile pot avea rol adjuvant și în tratamentul anumitor afecțiuni, așa cum este reumatismul sau artrita, deoarece ajută la eliminarea bacteriilor și a toxinelor din organism.
9. Tratează infecțiile gâtului
Lămâile sunt fructe care pot fi consumate și de persoanele care se confruntă cu probleme legate de infecțiile gâtului, datorită proprietăților antibacteriene.
10. Reglează tensiunea arterială
Consumul de suc de lămâie este util pentru persoanele care suferă de probleme cardiace deoarece conține potasiu. Reglează tensiunea arterială ridicată, combate senzația de greță și de amețeală deoarece are efect calmant asupra întregului organism. Lămâile sunt frecvent utilizate pentru a reduce stresul și depresia.
Lămâile pot fi considerate adevărate minuni ale naturii. Oferă numeroase beneficii pentru problemele legate de sănătate deoarece conține un set propriu de substanțe cu rol antiseptic și antibacterial. Pentru a profita din plin de beneficiile acestui fruct, este recomandat să fie consumat ca atare, pentru cine suportă gustul acrișor, sub formă de suc amestecat cu apă, ca dressing pentru salate sau în diferite mâncăruri în care lămâia aduce un plus de savoare și prospețime.