Un ghid complet al condimentelor - Natur House

Un ghid complet al condimentelor

Asezonarea poate fi ușor dificilă, mai ales dacă rețeta pe care o prepari nu spune nimic despre condimentare sau spune prea puține. Necesită repetiție, dar numai înțelegând aromele mirodeniilor și gustând aromele lor unice, vei ști cum să oferi fiecărui preparat condimentele de care are nevoie. Așadar, dă buzna peste acele mirodenii din dulăpiorul tău și pregătește-te să gătești la un cu totul alt nivel.

 

Pentru a învăța cum să maximizezi aromele în ceea ce gătești, vom începe prin a te introduce în uimitoarea lume a condimentelor. Dar ce face ca mirodeniile să fie atât de uimitoare? Hai să mergem pe analogia cu un pictor. Tu, ca și bucătar, ești pictorul, iar condimentele sunt culorile și vopselurile, care pot aduce o pânză albă – sau o farfurie – la viață. Acestea îți permit să fii creativ și aventuros, în bucătărie, și cel bine este că te ajută să previi consumul de preparate fade și banale.

 

Adaugă savoare și aromă

Condimentele pot transforma un preparat, adăugându-i o gamă vastă de gusturi, de la un strop de dulceață, la o puternică iuțeală. Ele conferă, de asemenea, arome plăcute, care sunt de multe ori, primul factor în alegerea unui fel de mâncare.

 

Aprofundează gustul mâncării

Întotdeauna ne gândim prima dată la sare, atunci când un preparat este prea fad. Dar există multe alte condimente, de exemplu, chimenul, care pune în evidență gusturile naturale ale mâncărurilor din farfuria ta.

 

Schimbă sau accentuează culoarea

Dacă ai mâncat vreodată la un restaurant indian, probabil ai remarcat că multe preparate au o culoare roșie, oranj sau galben aprins. Acest lucru se întâmplă deoarece condimentele utilizate în bucătăria tradițională indiană, precum turmericul și paprika, oferă culoare mâncării, făcând-o mai vizibilă și mai atrăgătoare.

 

Am creat pentru tine un ghid despre cele mai comune condimente ce se ascund în dulăpioarele tale și cum să le folosești. Acest ghid te va ajuta în a înțelege ca aromă va oferi fiecare condiment mâncării tale, ce condimente merg bine împreună și căror preparate să le adaugi.

 

Ienibaharul – aromă dulce; merge bine cu merele, varza, morcovii, vita și mielul; poate fi folosit în supe, deserturi și pâini; se combină bine cu scorțișoara și cu ghimbirul

Busuiocul – aromă dulce; merge bine cu ardeii grași, vinetele, cartofii, brânzeturile și peștele; poate fi folosit în dressinguri de salată și sosuri; se combină bine cu usturoiul și rozmarinul

Foile de dafin – aromă amăruie; merg bine cu fasolea, cartofii, roșiile și fructele de mare; pot fi folosite în risotto și în supe; se combină bine cu oregano și cimbrul

Scorțișoara – aromă dulce; merge bine cu merele, perele, morcovii, puiul și mielul; poate fi folosită în deserturi și sosuri de fructe; se combină bine cu ienibaharul

Cuișoarele – aromă dulce; merg bine cu roșiile, cartofii dulci și carnea de miel; pot fi folosite în curry-uri, supe și deserturi; se combină bine cu busuiocul

Coriandrul – aromă ușor iute; merge bine cu ceapa, carnea de porc și tofu; poate fi folosit în supe și umpluturi; se combină bine cu pudra de chili și cu chimenul

Chimenul – iz afumat; merge bine cu vinetele, dovleceii și carnea de pui; poate fi folosit în pilafuri, supe și sosuri; se combină bine cu usturoiul și cu turmericul

Pudra de usturoi – oferă o aromă gustoasă preparatelor; merge bine cu varza, roșiile și carnea de vită; poate fi folosită în supe, dressinguri și marinade; se combină bine cu oregano și chimenul

 

Creează arome din toate colțurile lumii la tine în bucătărie

Multe bucătării etnice se disting prin condimentele pe care le folosesc în preparatele lor. Dacă îți dorești un dish mexican, folosește chimen, coriandru, oregano, usturoi și chili. Dacă ai urmat o rețetă dintr-o anumită bucătărie, iar rezultatul este prea fad, încearcă să adaugi mai multe mirodenii specifice acelei bucătării până ajungi la gustul dorit. 

 

Bucătăria franceză: nucșoară, cimbru, pudră de usturoi, rozmarin și oregano

Bucătăria tailandeză: busuioc, chimen, usturoi, ghimbir, turmeric

Bucătăria mediteraneană: oregano, rozmarin, cimbru, foi de dafin, scorțișoară, cuișoare, coriandru, busuioc, ghimbir

Bucătăria indiană: foi de dafin, ardei iute, scorțișoară, coriandru, chimen, ghimbir, paprika, turmeric, nucșoară

 

Reține, pentru a deveni un „pictor” culinar trebuie să exersezi mult, deci nu îți fie teamă să experimentezi, să ai încredere în papilele tale gustative și să te apuci de gătit.

Lasa un comentariu