Turmericul: unul dintre cele mai puternice remedii vindecătoare din natură

Turmericul: unul dintre cele mai puternice remedii vindecătoare din natură

Datorită celor  20 de molecule cu efect  antibiotic, 14 molecule anti cancer, 12 molecule antitumorale, 12 molecule antiinflamatoare si 10 molecule antioxidante conţinute de turmeric vindecătorii tradiţionali din India şi China îl folosesc cu success de mai bine de 2000 de ani pentru a trata o gamă largă de afecţiuni.

Virtuţile antioxidante au atras atenţia medicinei oficiale din America precum şi din restul lumii îndeosebi datorită capacităţii acestuia de a combate cancerul.

Include-l în dieta zilnică

Ingredient principal în bucătăria indiană, folosit aproape în orice mâncare, acest condiment susţine buna funcţionare a tuturor organelor din corp având o acţiune antioxidantă, antiinflamatoare dar şi analgezică. Puterea preventivă şi curativă este dată de ingredientului său activ numit curcumin. Alături de piperul negru care îi potenţează absorbţia cu până la 2000%, turmericul aduce beneficii nenumărate sănătăţii pe lângă savoare şi frumoasa culoare aurie adăugată mâncării. Mare atenţie însă deoarece pătează foarte tare el fiind folosit deasemenea si la colorarea naturală a textilelor.

Ca remediu popular turmericul este cunoscut în tratarea a peste 60 de boli de la colici, indigestie, flatulentă, răceală şi boala gingiilor până la pojar şi varicelă.  Proprietatea antioxidantă cu capacităţi antiinflamatoare extrem de puternice l-au facut vedetă  printre oamenii de ştiinţă devenind astfel cel mai studiat condiment în toată lumea dovedindu-se eficient  şi în lupta cu cancerul. Urmându-le exemplul trebuie să-i atribuim un loc de cinste pe raft în bucătăria noastră şi să începem să-l integrăm cu mai mult curaj la prepararea măncărurilor. Putem astfel să dăm puţină culoare sosurilor, cartofilor, orezului, supelor, omletelor şi  mâncărurilor de linte. Adaugă-l la ceapa coaptă deoarece acestea doua actionează sinergic oferind protecţie împotriva cancerului. Pune turmeric în mâncărurile cu legume crucifere pentru o protecţie suplimentară împotriva cancerului la sân, prostata şi nu numai.

Bucătăria universală

Alături de coriandru, chimen, schinduf, turmericul face parte din praful de curry folosit des în preparatele culinare asiatice în reţete sub acelaşi nume. Turmericul îl mai găsim în amestecurile de condimente sub numele de masala.

Pe când indienii îl pun în aproape orice mâncare, marocanii îl folosesc alături de şofran pentru a obţine harira, o supă tradiţională consumată la sfârşitul Ramadanului. Englezii au specialitatea lor numită piccalilli, o mâncare de legume murate tip chutney iar libanezii dau culoare tortului galben numit sfouf. În aceeaşi notă dulce el asezonează gogoşile nepaleze numite mornas.

Japonezii îl folosesc în ceai, oţet, macaroane ba chiar şi în hrana câinilor, în săpunuri, loţiuni şi creme. În Orientul Mijlociu turmericul este un ingredient principal al chermoula-ei, o marinată folosită pentru a aroma peştele.

Ce cantitate trebuie să consumăm: În India un om obişnuit consumă aproximativ o lingură de turmeric pe zi, însumând cele trei mese, destul cât să se bucure de o stare foarte bună de sănătate.

Arde grăsimile

Turmericul previne acumularea ţesutului adipos si grăbeşte arderea grăsimilor. “Creşterea în greutate este rezultatul expansiunii ţesutului gras, care nu se poate petrece decât atunci când se formează vase de sânge noi, proces cunoscut sub numele de angiogeneză” explică dr Mohsen Meydani unul din cercetătorii de la Universitatea Tufts, unde s-a condus un studiu care a demonstrat rolul “aurului indian” în reducerea şi prevenirea supraponderabilităţii. Cercetătorii au arătat că curcuminul modulează activităţile metabolice din ţesutul adipos care inhibă angiogeneza şi stimulează arderea grăsimii prin combustia glucozei şi a lipidelor.  La pacienţii obezi s-a constatat reducerea ţesutului gras precum si scăderea colesterolului. Condimentul este de un real ajutor în încercarea de a pierde kilogramele în plus.

Adjuvant în problemele pielii

Femeile indiene folosesc turmericul  şi ca produs cosmetic pentru a-şi menţine pielea strălucitoare, netedă şi fără pete încorporându-l în masca zilnică. Conform tradiţiei mirii şi miresele îşi aplică pe piele turmeric amestecat cu lapte.

Ştiinţa modernă confirmă ceea ce medicii ayurvedici au afirmat de secole şi anume că el este un bun remediu pentru tot felul de afecţiuni ale pielii inclusiv pentru acnee, mâncărimi, urticarii, dermatita de contact, psoriasis si chiar sclerodermie. Rănile se vindecă mai rapid si cu mai puţine cicatrici atunci când sunt tratate cu o alifie cu curcumin.

Incidenţa bolilor cronice în rândul poporului indian este mult mai redusă decât în ţările occidentale luptând împotriva Alzheimer-ului, a bolii Parkinson, artritei, diabetului de tip II, a depresiei, boala lui Crohn, a leucemiei şi nu în ultimul rând în diferite tipuri de cancer.