Mai toate dietele de slăbire sau curele de dezintoxicare și de vitaminizare recomandă sucurile din fructe și legume, salatele și smoothie-urile în tot felul de combinații.
În mod special sucurile și băuturile tip ”smoothie” sunt foarte populare acum, existând pe piață tot felul de aparate mai mult sau mai puțin profesionale, care promit să ne ajute să obținem doar ce este mai bun din fructe și legume. Bietele salate sunt cam neglijate, poate și pentru că necesită puțin mai mult timp pentru preparare. Un suc sau un smoothie se poate prepara rapid, cu tot felul de combinații, însă cât de sănătoase sunt cu adevarat aceste băuturi?
Vitamine din belșug, însă mai puține fibre
Legumele și mai ales fructele conțin foarte multe vitamine, minerale și fitonutienti, substanțe care apără celulele din organism de tot felul de neplăceri. Nu este numai hrănitor, ci și foarte sănătos să consumăm fructe și legume în dieta zilnică.
Este adevarat și că acest lucru poate fi uneori destul de dificil, pentru a păstra un echilibru în meniul zilnic și pentru a satisface toate nevoile organismului. Iar aici intervin sucurile din fructe.
Cât timp avem în permanență fructe și legume proaspete și un storcător, sucurile sunt foarte ușor de preparat. Sucurile din fructe și legume proaspete îmbunătățesc nivelurile de acid folic și antioxidanți, inclusiv betacaroten, vitaminele C și E.
Din păcate, fibrele sunt cele care dispar cu desăvârșire, sărăcind hrana, mai ales pentru că fibrele solubile pot îmbunătăți nivelul glicemiei și al colesterolului. De altfel, consumul ridicat de fibre a fost asociat cu risc scăzut de boli cardiovasculare, obezitate diabet și cancer de colon.
Controversa sucurilor de fructe și legume
Așadar, aceste sucuri sunt la prima vedere sănătoase, ușor de preparat și la îndemână. Băuturile tip smoothie au și avantajul că nu lasă fibrele deoparte, fiind mai sățioase și având consistența unei supe – creme.
Problema cu sucurile și cu smoothie-uri, mai ales cu cele preparate din fructe, este că sunt mai periculoase decât fructele consumate ca atare. Percepția generală este că fructele sunt sănătoase, indiferent în ce cantitate le consumăm. Ba chiar există zeci de ”diete – minune”, numai pe bază de fructe. Din păcate, lucrurile nu stau deloc așa. Fructoza conținută de fructe este un îndulcitor mult mai sănătos decât zahărul, însă nu în cantități mari.
De exemplu, doar un smoothie mic de ananas, adică o cană, conține aproximativ 30 gr. zahăr, ceea ce înseamnă vreo 4 lingurițe, pe care le consumăm în două minute cât ne ia să bem întreaga cană. Pentru un smoothie sau un fresh de portocale este nevoie de cel puțin 3 – 4 portocale. Prin urmare, aceste băuturi sunt foarte înșelătoare, iar dacă bem mai mult de unul la două zile, pot chiar să îngrașe.
Mic dejun cu fructe
Sucurile de fructe este bine să fie consumate mai mult ocazional. Sucurile din fucte în combinație cu legume sau smoothie-urile care oferă un aport de fibre se pot consuma de exemplu la micul dejun. Oferă un start plin de energie pentru întreaga zi, cu condiția să nu mai mâncăm și altceva până la masa de prânz.
Un astfel de mic dejun nu trebuie sa devină o obișnuință, însă poate fi o alternativă atunci când suntem pe fugă și nu avem timp la dispoziție. Este mai bine decât să sărim cu totul peste prima masă a zilei, mai ales că lipsa timpului nu mai este o scuză având în vedere că nu durează mult să preparăm un pahar de suc.
De ce să alegem salatele?
O salată este o alternativă mult mai bună pentru reglarea aportului de vitamine, minerale și fibre din organism. În plus, la salată putem adăuga și puțină carne slabă sau brânzeturi cu mai puține calorii, pentru a avea un fel de mâncare ce conține toate substanțele de care are nevoie oragnismul.
De asemenea, salata oferă un grad mai mare de sațietate și poate fi un fel principal de mâncare savuros și foarte sănătos.
Sucuri versus salate
Dietele pe bază de sucuri sau smoothie-uri nu sunt recomandate atunci când vrem să slăbim. Numărul mic de calorii face ca scăderea în greutate să se producă destul de vizibil, însă nu se pierd kilograme din țesutul adipos, ci din apă și din masa musculară. Pe termen lung, acest lucru determină încetinirea metabolismului, duce la deficiențe nutriționale și la alte afecțiuni.