Sosul de soia - condimentul miraculos, necesar tuturor bucătarilor - Natur House

Sosul de soia – condimentul miraculos, necesar tuturor bucătarilor

Fiind unul dintre cele mai vechi condimente de origine chinezească, introdus în bucătăria asiatică în urmă cu 2,500 de ani, sosul de soia se caracterizează prin gustul intens ce îl oferă preparatelor culinare, dar și prin faptul că vine cu o mulțime de beneficii. Există modalități diferite prin care se prepară sosul de soia, însă cel tradițional, fiind și cel mai natural, se obține printr-un proces de fermentație al boabelor de soia, cu grâu, sare și enzime.

 

De asemenea, acest condiment este atât de bogat în proteine vegetale, întrucât majoritatea legumelor conțin în jur de 20% proteine, iar sosul de soia conține aproximativ 35% proteine, o cantitate aproape dublă comparativ cu orice altă plantă leguminoasă. 

 

Ceva foarte interesant despre sosul de soia este cantitatea minimă de grăsimi pe care o oferă, dar și un conținut bogat în vitamina B3, calciu, magneziu și fier, fiind condimentul necesar pentru o dietă de succes. Aproximativ, o linguriță de sos de soia, de 15 ml, conține:

  • Calorii: 8
  • Glucide: 1 gr
  • Grăsimi: 0
  • Proteine: 1 gr
  • Sodiu: 902 mg

 

Trebuie să fii foarte atent la etichetă când cumperi o sticluță de sos de soia, deoarece multe variante mai ieftine, oferă un sos de soia sintetic, cu aditivi care oferă gust și culoare. Însă, varianta naturală prezintă o mulțime de beneficii pentru organismul tău.

 

Beneficiile sosului de soia:

  • Reduce și ameliorează simptomele în perioada de menopauză;
  • Ameliorează simptomele artritei;
  • Îmbunătățește performanțele atletice;
  • Ajută la pierderea kilogramelor în plus;
  • Reduce riscul bolilor de inimă și contribuie la scăderea trigliceridelor;
  • Îmbunătățește sănătatea oaselor, contribuind la retenția calciului în oase;
  • Protejează sistemul digestiv și pielea.

 

Două dintre cele mai populare tipuri de sos de soia sunt cele chinezești: 

  1. Sosul de soia light, care este mai subțire și mai deschis la culoare – acesta oferă un gust sărat, fiind folosit ca adaos de gust. De asemenea, acesta se deosebește și prin faptul că este obținut prin prima presă a boabelor de soia fermentate.
  1. Sosul de soia dark – acesta este un sos mai gros și mai închis la culoare, care conține melasă. Se folosește la gătit, deoarece gustul său puternic se eliberează la căldură. Spre deosebire de cel light, acest tip de sos de soia oferă și culoare mâncărurilor. 

 

Nu trebuie să fii bucătar profesionist că să gătești cu sos de soia, deoarece acesta se folosește în rețete foarte simple, în legume sau orez sălbatic, uneori și la preparate pe bază de carne. Acesta este un condiment care nu ar trebui să îți lipsească din bucătărie, oferind suficiente beneficii care te conving să gătești cu el.