Siropul de arțar: sănătos sau...nu chiar - Natur House

Siropul de arțar: sănătos sau…nu chiar

Siropul de arțar este un îndulcitor natural popular care se pretinde a fi mai sănătos și mai hrănitor decât zahărul.

Cu toate acestea, este important să ne uităm la știința din spatele unora dintre aceste afirmații.

 

În acest articol, îți explicăm dacă siropul de arțar este sănătos sau…nu chiar.

 

Ce este siropul de arțar?

Siropul de arțar este fabricat din fluidul circulant sau seva copacilor de arțar. Este consumat de multe secole în America de Nord. Peste 80% din oferta mondială este acum produsă în provincia Quebec din estul Canadei.

 

Există doi pași principali pentru producerea siropului de arțar:

 

  1. O gaură este formată într-un arțar, astfel încât seva lui se revarsă într-un recipient.
  2. Seva se fierbe până când cea mai mare parte a apei se evaporă, lăsând un sirop gros, zaharat, care este apoi filtrat pentru a elimina impuritățile.

 

Produsul final poate fi folosit pentru a îndulci multe feluri de mâncare.

 

Vine în diferite grade

Există mai multe grade diferite de sirop de arțar caracterizat prin culoare, deși clasificarea poate varia între țări.

 

În SUA, siropul de arțar este clasificat fie ca grad A sau B, unde gradul A este divizat, la rândul lui, în trei grupe – chihlimbar deschis, chihlimbar mediu și chihlimbar închis – iar clasa B este cel mai întunecat sirop disponibil.

 

Siropurile mai întunecate sunt fabricate din sevă extrasă mai târziu în sezonul de recoltare. Acestea au o aromă mai puternică de arțar și sunt de obicei utilizate pentru coacere, în timp ce cele mai ușoare sunt stropite direct pe alimente, cum ar fi clătitele.

 

Când cumperi sirop de arțar, asigură-te că citești cu atenție eticheta. În acest fel, vei achiziționa sirop de arțar real – nu doar sirop CU arțar, care poate fi încărcat cu zahăr rafinat sau sirop de porumb bogat în fructoză.

 

Conține vitamine și minerale – dar are un conținut ridicat de zahăr

Ceea ce diferențiază siropul de arțar de zahărul rafinat sunt mineralele și antioxidanții săi.

 

Aproximativ 1/3 cană (80 ml) de sirop de arțar pur conțin:

 

  • Calciu: 7% din doza recomandată zilnică (DRZ)
  • Potasiu: 6% din DRZ
  • Fier: 7% din DRZ
  • Zinc: 28% din DRZ
  • Mangan: 165% din DRZ

 

Deși siropul de arțar oferă o cantitate decentă de unele minerale, în special mangan și zinc, reține că, de asemenea, conține mult zahăr. Siropul de arțar conține aproximativ 2/3 zaharoză sau zahăr de masă – 1/3 cană (80 ml) furnizează aproximativ 60 de grame de zahăr.

 

Consumat în exces, zahărul poate fi o cauză principală a unora dintre cele mai mari probleme de sănătate din lume, inclusiv obezitatea, diabetul de tip 2 și bolile de inimă. Faptul că siropul de arțar conține unele minerale este un motiv neînsemnat pentru a-l consuma, având în vedere conținutul său ridicat de zahăr. Majoritatea oamenilor consumă deja cantități abundente de zahăr.

 

Indicele glicemic al siropului de arțar este în jur de 54. În comparație, zahărul de masă are un indice glicemic de aproximativ 65. Acest lucru implică faptul că siropul de arțar crește glicemia mai lent decât zahărul obișnuit.

 

Oferă cel puțin 24 de antioxidanți

Daunele oxidative cauzate de radicalii liberi se numără printre mecanismele care stau la baza îmbătrânirii și a multor boli. Antioxidanții pot neutraliza radicalii liberi și pot reduce daunele oxidative, reducând riscul apariției unor boli.

 

Siropul de arțar este o sursă bună de antioxidanți, mai exact 24 de antioxidanți diferiți.

 

Siropurile mai închise la culoare, cum ar fi gradul B, furnizează mai mulți dintre acești antioxidanți benefici decât cei mai ușori. Cu toate acestea, conținutul total de antioxidanți este încă scăzut în comparație cu cantitățile mari de zahăr.

 

Oferă alți nutrienți

Siropul de arțar conține numeroase substanțe benefice pentru organismul tău. Unii dintre acești compuși nu sunt prezenți direct în arțar, formându-se, în schimb, atunci când seva este fiartă pentru a forma sirop. Unul dintre acestea este québecol, numit după provincia producătoare de arțar din Quebec.

 

Compușii activi din siropul de arțar s-au dovedit a fi utili în sprijinirea tractului digestiv.

 

Concluziile de final

Chiar dacă siropul de arțar conține unele substanțe nutritive și antioxidanți, acesta are și un conținut ridicat de zahăr.

 

Așadar, siropul de arțar este o sursă foarte slabă de nutrienți în comparație cu alimentele integrale, cum ar fi legumele, fructele și alimentele de origine animală neprelucrate. Înlocuirea zahărului rafinat cu sirop de arțar pur și de calitate este probabil să aducă un beneficiu net pentru sănătate. Siropul de arțar este o versiune mai puțin proastă a zahărului, la fel ca zahărul din nucă de cocos. Nu poate fi etichetat în mod obiectiv sănătos.

 

Dacă îl consumi, cel mai bine este să faci acest lucru cu măsură – ca în cazul tuturor îndulcitorilor.