Regimul alimentar al persoanelor care suferă de afecțiuni hepatice - Natur House

Regimul alimentar al persoanelor care suferă de afecțiuni hepatice

Ficatul are o capacitate de autoregenerare extraordinară, însă există și anumite limite. Atunci când este suprasolicitat, devine slăbit, iar funcțiile sale sunt perturbate. Orice exces, orice dezechilibru dăunează ficatului. Regimul de viață agitat, surmenajul și suprasolicitările fizice și intelectuale, lipsa odihnei, dieta precară, mâncatul ”pe fugă”, lipsa de mișcare, obezitatea și medicamentele în exces pun ficatul la grea încercare.

Atunci când este suprasolicitat, ficatul va prezenta primele simptome ale unor afecțiuni, iar atunci poate fi deja prea târziu.

Cauzele apariției afecțiunilor hepatice

Mâncarea nesănătoasă

Știm deja că alimentele de tip fast food nu sunt sănătoase, însă pentru ficat sunt de-a dreptul periculoase. În marea lor majoritate, aceste alimente conțin grăsimi și aditivi alimentari, care bombardeză organismul cu calorii inutile, ce se transformă apoi în depozite de grăsime. Ficatul este responsabil cu procesarea acestor grăsimi, astfel încât consumul frecvent al alimentelor grase duce la formarea depozitelor chiar în ficat, iar apoi acesta nu își va mai putea îndeplini funcțiile sale.

Excesele: alcool, tutun, medicamente

Pentru a preveni problemele hepatice, limitați-vă la cel mult unul sau două pahare atunci când consumați băuturi alcoolice, fiind necesară o pauză de cel puțin 2 zile din 7. Dacă suferiți deja de afecțiuni hepatice, orice sursă de alcool trebuie exclusă. De asemenea, fumatul trebuie evitat, este un obicei nesănătos din toate punctele de vedere.

Tratamentele medicamentoase de lungă durată, sau cu potențial hepatotoxic, trebuie însoțite în paralel de un tratament hepatoprotector, sub supravegherea medicului.

Stresul

Atunci când suntem supuși în mod constant stresului, ficatul obosește și, în timp, se îmbolnăvește. Oamenii care au un ficat obosit sunt mereu apatici, neatenți, irascibili, nu au poftă de mâncare sau se confrunta cu alte probeme digestive.

Simptome ale afecțiunilor hepatice

Chiar daca pot fi puse pe seama altor neplăceri, printre principalele simptome ale afecțiunilor hepatice se numără oboseala inexplicabilă, somnolența exagerată, imunitatea slăbită, tulburarile de tranzit intestinal, colesterolul mărit, transpirația abundentă, scăderea inexplicabilă în greutate sau durerile de sub coaste, în partea dreaptă a abdomenului.

Dacă vă confruntati cu astfel de simptome, adresati-vă medicului, pentru investigații medicale amănunțite.

Regimul alimentar prietenos cu ficatul

Orice neplăcere, de la simplul disconfort, până la manifestările bolilor hepatice cronice poate fi înlăturată sau ameliorată prin respectarea unor reguli simple în ceea ce privește alimentația. Cei care suferă de afecțiuni hepatice trebuie întotdeauna să urmeze un regim alimentar, recomandat de un medic sau de un nutriționist.

Consumați numai grăsimi ”bune”

Evitați grăsimile nesănătoase și înlocuiți-le cu grăsimi ”bune”. De exemplu, consumați lapte degresat în loc de lapte integral, carne de pasare în loc de carne de porc sau mezeluri, cartofi copți sau fierți în loc de cartofi prăjiți, ulei vegetal în loc de untură.

În ceea ce privește prăjelile, chiar dacă folosiți uleiuri vegetale, mâncarea preparată astfel conține substanțe agresive, cu acțiune distrugătoare asupra celulelor ficatului. Preparați mâncarea la cuptor, pe grătar, sau la abur.

De asemenea, includeti în dieta zilnică cât mai multe legume și verdețuri.

Nu consumati condimente iuți

Înlocuiți condimentele iuți cu ierburi proaspete, suc de lămâie sau muștar dulce. Condimentele iuți sunt iritante pentru ficat și au acțiune dăunătoare asupra sa.

Cină ușoară

Ultima masă din zi ar trebui să includă alimente ușor de digerat și în porții rezonabile. Cina nu ar trebui să fie prea apropiată de ora de culcare, pentru a permite organismului să își facă digestia.

De fapt, acestă regulă o puteți aplica pentru toate mesele, pentru că astfel menajați ficatul și asigurați o bună funcționare a întregului organism.

Reduceți consumul de ouă

Ouăle sunt greu de digerat, așa că ar trebui să limitați consumul lor la 2-3 pe săptămână, și atunci doar fierte sau ochiuri preparate în apă fiartă, în nici un caz prăjite. Ouăle de rață și de gâscă ar trebui evitate cu totul, deoarece sunt greu de digerat chiar și pentru cineva cu un ficat sănătos.

Ce sa includeți în dietă pentru a vă menține ficatul sănătos

Atunci cand este sezonul lor, ridichiile roșii conțin substanțe active care stimulează capacitatea de regenerare a ficatului și îl ajută să lupte cu infecțiile virale. De asemenea, ridichiile contribuie la eliminarea excesului de bilirubină din organism, substanța care provoacă îngălbenirea pielii și a corneei.

Păpădia este un excelent drenor hepatic și un foarte bun stimulent al funcției vezicii biliare și a activității ficatului. Se poate consuma ca atare, în salate, sau sub formă de ceai.

Semințele de armurariu sunt recunoscute pentru proprietățile lor terapeutice și sunt frecvent recomandate persoanelor care se confruntă cu probleme hepatice. Se consumă ceai de armurariu sau sub formă de pulbere fină.

Datorită acidității sale, sucul de lămâie distruge grăsimile din anumite alimente care au ajuns în aparatul digestiv, ajutând astfel ficatul să proceseze mai puține grăsimi.

Anghinarea este o altă plantă recunoscută pentru proprietățile sale binefăcătoare asupra ficatului și colecistului. De asemenea, ajută la accelerarea tranzitului intestinal și la reducerea stărilor de oboseală și surmenaj. Se utilizează sub formă de infuzie sau pulbere.

Bineînțeles, puteți apela și la suplimente nutritive naturale, care conțin extracte din plante cu acțiune benefică asupra ficatului și care ajută la prevenirea afecțiunilor hepatice.