Când vine vorba de a ne asuma responsabilitatea alegerilor pe care le facem – fie să pierdem în greutate, să facem o schimbare în carieră sau să ne urmăm visele – nu avem în față un parcurs ușor, însă rezultatele finale merită întotdeauna.
Tuturor ne place să ne menținem într-o anumită zonă de confort, fără să avem în vedere efectele viitoare ale alegerilor noastre, ținând cont doar de satisfacția pe care o avem pe moment. Este ca și cum am alege să ignorăm alarma care sună într-o dimineață de iarnă și preferăm să dormim mai departe în loc să ieșim afară, în frig.
La fel se întâmplă și în cazul alegerilor alimentare pe care le facem. Pentru doar câteva clipe de plăcere, consumăm alimente bogate în calorii sau porții de mâncare mai mari decât am avea nevoie, în ciuda tuturor semnalelor de alarmă pe care le primim de la corpul nostru.
În cele din urmă, strategia aceasta de a ignora semnalele pe care le primim nu va duce nicăieri, iar remediile de scurtă durată, așa cum sunt dietele-fulger sau înfometarea nu ajută pe termen lung. Pe lângă faptul că ne vom simți mereu iritați, lipsiți de energie, în majoritatea cazurilor, excesul de greutate reparare, uneori chiar cu câteva kilograme în plus, fiindcă metabolismul nu mai funționează așa cum trebuie.
Așadar, pentru a face cu adevărat o schimbare, pentru a avea într-adevăr un stil de viață sănătos, este important întâi să acceptăm că este nevoie de schimbarea respectivă, să ne asumăm greșelile pe care le facem și nu în ultimul rând, să ne înarmăm cu răbdare și cu determinare, pentru a ne atinge obiectivul dorit. Nu degeaba se spune că lucrurile bune li se întâmplă oamenilor care știu să aștepte și să facă totul pas cu pas.
Primul pas spre adoptarea unui stil de viață sănătos
Primul pas către schimbare este adesea cea mai grea parte, dar nu înseamnă că nu există și alte dificultăți ce trebuie depășite pe parcurs. Întotdeauna vor exista obstacole în cale, care ne fac să punem la îndoială meritele căii alese, mici obstacole ce au doar rolul să ne testeze determinarea. Trebuie să le privim ca pe o modalitate de a ne test limitele și de a găsi sprijinul de care avem nevoie. Nu este un drum pe care trebuie să îl parcurgem singuri.
În această primă etapă, foarte importantă este motivația. Trebuie să ținem cont de faptul că, de obicei, lucrurile bune nu se obțin ușor, însă merită tot efortul. Faptul că trebuie să trecem prin anumite schimbări, care ne scot din zona noastră de confort, nu trebuie să devină o corvoadă. Este doar o perioadă de readaptare, iar acest lucru ne este familiar, pentru că oamenilor le este caracteristic să evolueze permanent spre ceva mai bun.
Sfaturi care te vor ajuta să îți schimbi obiceiurile alimentare și stilul de viață
În primul rând, este bine să te obișnuiești să îți notezi tot programul zilnic într-o agendă sau într-un jurnal. Nimic nu se compară cu informațiile pe care le obții în mod direct de la modul în care îți organizezi viața. Ce mănânci, câte mese iei pe zi, cât timp petreci la birou, cât timp stai în fața televizorului, cât timp te odihnești etc.
Toate aceste lucruri te vor ajuta să îți conturezi o idee clară despre schimbările pe care este bine să le faci. Poate ai obiceiul să sari peste mese sau din contră, ai tendința să ronțăi tot timpul câte ceva. Poate nu dormi suficient sau nu faci suficientă mișcare, ci te dedici activităților sedentare. Cu ajutorul unui astfel de program, te vei putea organiza mai bine și vei putea face schimbările necesare.
Fă mai multă mișcare. Exercițiile fizice sunt o modalitate bună de relaxare și detensionare a întregului organism. Atunci când faci mișcare, în corp se eliberează endorfinele, hormonii responsabili cu starea de bine. Concentrându-te pe o activitate fizică, îți va fi mai ușor să nu te mai gândești la micile neplăceri de zi cu zi, care pot deveni surse de stres.
Nu neglija progresul pe care l-ai făcut. Pe lângă faptul că este bine să ai o abordare realistă și să privești drumul pe care îl ai de parcurs spre atingerea obiectivului tău, la fel de important este și să conștientizezi progresul pe care îl faci pe parcurs și să fii mândru de rezultatele obținute.
Fă o curățenie generală. Scapă de toate alimentele pe care știi că ar trebui să le eviți, fiindcă este mult mai ușor să respecți un plan alimentar atunci când nu există tentații. De asemenea, reorganizează-ți spațiul. De exemplu, dacă te-ai decis să faci câteva exerciții fizice zilnice acasă, pregătește-ți un colțișor unde să îți instalezi eventualele echipamente (o saltea de fitness, un set de gantere, o minge medicinală etc.) sau pur și simplu unde te simți mai confortabil.
Poate cel mai important sfat este să nu renunți atunci când apare prima dificultate, să nu te aștepți la rezultate peste noapte și să știi că nu trebuie să parcurgi acest drum singur. În centrele Natur House, găsești tot sprijinul de care ai nevoie, prin intermediul specialiștilor în nutriție.