Dintre cei trei macronutrienți – grăsimi, carbohidrați și proteine - nu există nicio îndoială că proteina este cea mai celebrată „macro” din vremurile noastre.
Acest nutrient critic este la modă din motive întemeiate. Nu numai că este constructorul muscular de care ai nevoie pentru a repara țesuturile după un antrenament, ci și echilibrează fluidele, îți întărește sistemul imunitar, creează hormoni și enzime și multe altele.
Deoarece proteinele și-au câștigat o reputație din ce în ce mai pozitivă în ultimii ani, tot așa s-a întâmplat și cu formele alternative ale acestui „macro”.
În zilele noastre, tot mai mulți oameni se îndepărtează de proteinele tradiționale pe bază de animale în favoarea celor care provin din plante.
În mod clar, interesul și cererea de proteine vegetale sunt în creștere. Ești curios care sunt opțiunile disponibile? Iată ghidul nostru privind proteinele din plante.
Beneficiile proteinelor pe bază de plante
Dacă te gândești să renunți la proteinele animale, cel mai probabil o atenție mai mare asupra sănătății este unul dintre obiectivele tale. A adăuga mai multe plante în dietă nu este niciodată o idee rea!
O dietă pe bază de plante ar putea juca un rol în prevenirea anumitor afecțiuni. De asemenea, alimentația pe bază de plante poate fi o strategie utilă pentru pierderea în greutate și gestionarea diabetului de tip 2.
Între timp, alimentele pe bază de plante conțin în mod obișnuit fibre, care promovează bacteriile intestinale bune, o digestie mai ușoară și – în cazul fibrelor solubile – o sănătate mai bună a inimii.
O dietă pe bază de plante este legată de un risc mai mic de boli cardiovasculare și de deces din orice cauză la adulții de vârstă mijlocie.
Dincolo de avantajele lor pentru sănătatea ta, proteinele din plante fac, de asemenea, o diferență pentru mediu. În ceea ce privește utilizarea resurselor pământului, consumul de apă dulce și emisiile de gaze cu efect de seră, alimentele vegetale au un avantaj clar în fața produselor de origine animală.
În plus, atunci când optezi pentru proteine care au crescut în pământ – nu pe un lot de hrană – conștiința ta poate fi liniștită în ceea ce privește problemele legate de cruzimea animalelor.
Dezavantaje ale proteinelor pe bază de plante
În ciuda numeroaselor lor beneficii, proteinele din plante au și unele dezavantaje – desigur, unele mai mult decât altele.
Deși majoritatea alegerilor pe bază de plante oferă cantități ample de proteine, în multe cazuri, ele pur și simplu nu pot concura cu nivelurile ridicate de produse de origine animală, cum ar fi carnea de vită sau de pui. Dacă ai nevoie de o dietă foarte bogată în proteine, este posibil să fii nevoit să te orientezi în mod strategic când vine vorba de meniul pe bază de plante.
În mod similar, nu te aștepta ca proteinele provenite din plante să ofere niveluri identice de micronutrienți ca produsele de origine animală. Multe au cantități mai mici de vitamina B, fier și vitamina D3, de exemplu.
Este important de menționat și faptul că proteinele vegetale preparate comercial sunt adesea destul de procesate. O dietă bogată în alimente procesate este legată de creșterea în greutate și de riscuri crescute de apariție a anumitor boli.
Există o mulțime de plante care furnizează proteine. Pentru a distinge numeroasele opțiuni, iată o privire asupra diferitelor categorii.
Tipuri de proteine
Pe bază de soia: tempeh, tofu, edamame, lapte de soia, fărâme de soia (proteine vegetale texturate)
Pe bază de fasole sau leguminoase: linte, fasole și orez, năut, fasole neagră, burgeri de fasole
Pe bază de proteine de mazăre: proteine de mazăre, lapte de mazăre
Pe bază de cereale: seitan, pâine Ezechiel, făină integrală de grâu, speltă, teff
Pe bază de nuci și semințe: migdale, caju, nuci de Brazilia, fistic, semințe de chia, semințe de in, quinoa
Pe bază de legume: cartofi, cartofi dulci, spanac, broccoli, sparanghel
Altele: microproteine, spirulină
Acum că ai aflat informații valoroase despre ce înseamnă proteinele vegetale și ce ar implica o dietă bazată pe plante, vei ști, cu siguranță, să faci alegerea potrivită în ceea ce privește alimentația ta.