Proteinele sunt o parte integrantă și importantă a alimentației noastre. Acestea iau parte la construirea, restaurarea și menținerea structurii corpului. Atât alimentele vegetale, cât și animalele pot fi o sursă excelentă de proteine. Cu toate acestea, există însă unele diferențe între ele.
Proteina este prezentă în tot corpul – de la mușchi și organe interne la oase, piele și păr.
Organismul nu păstrează proteinele, precum alți macronutrienți, așa că trebuie ingerate frecvent, odată cu alimentele.
Proteinele sunt formate din aminoacizi. Pentru o funcționare corectă, corpul uman are nevoie de un echilibru dat de toti cei 22 de aminoacizi. Corpul uman nu poate produce 9 dintre ei, numiti indispensabili.
Echilibrul corect al aminoacizilor ajută la formarea mușchilor și ajută corpul să se recupereze rapid.
Proteine vegetale versus animale
Înțelegerea diferențelor dintre proteinele vegetale și animale este importantă pentru oricine dorește să-și echilibreze dieta. Una dintre diferențele principale dintre acestea este conținutul de aminoacizi. Aminoacizii sunt blocuri de proteine. Când organismul digeră proteinele din alimente, le descompune în aminoacizi.
Organismul poate avea nevoie de aminoacizi diferiți în momente diferite. În general, este acceptat faptul că o dietă trebuie să includă surse complete de proteine care să conțină toți cei 9 aminoacizi esențiali.
Unele produse animale sunt surse complete de proteine. Printre ele se numără următoarele:
● pește;
● ouă;
● produse lactate;
● carne roșie;
● carnea de pasăre.
Majoritatea proteinelor vegetale sunt deficitare, ceea ce înseamnă că le lipsește cel puțin 1 dintre aminoacizii esențiali.
Cu toate acestea, unele alimente vegetale, cum ar fi quinoa și hrișca, sunt surse bune de proteine.
Este important ca vegetarienii și veganii să combine diferite surse de proteine. Acest lucru va garanta obținerea unui set complet de aminoacizi esențiali. În plus, trebuie avut în vedere faptul că organismul are nevoie de mai mult timp pentru a digera anumite tipuri de proteine vegetale.
Următoarele alimente vegetale conțin o cantitate mare de proteine:
● cereale integrale;
● linte;
● nuci;
● fasole;
● anumite fructe, cum ar fi avocado;
● soia;
● semințe de cânepă;
● orez;
● mazăre.
Care tip este mai benefic pentru sănătate?
Atunci când alegeți între sursele de proteine vegetale și animale, este important să luați în considerare toți nutrienții pe care îi furnizează produsele respective. Alimentele bogate în proteine pot avea profiluri nutritive largi.
Unele surse de proteine animale pot conține niveluri ridicate de fier heme și vitamina B12, în timp ce multe alimente vegetale nu conțin acești nutrienți.
Pe de altă parte, plantele conțin nutrienți specifici numiți fitonutrienți și unii antioxidanți absenți în alimentele de origine animală.
Alimentele animale conțin grăsimi saturate și colesterol. Din aceste motive, este recomandabil să evităm să consumăm aceste alimente în cantități mari. La multe persoane, colesterolul alimentar este asociat cu boli ale sistemului cardiovascular. Cu toate acestea, unele studii recente nu dovedesc o relație cauzală.
Fibra dietetică este un alt factor important. Doar alimentele vegetale conțin fibre, ceea ce ajută la echilibrarea sistemului digestiv. Consumul de proteine vegetale vă poate îmbunătăți, de asemenea, sănătatea generală.
Potrivit unei metaanalize din 2016 la Universitatea Harvard, SUA, oamenii de știință au descoperit că: consumul unor cantități mari de proteine animale, în special din carne roșie procesată, ar putea crește riscul de deces din cauza bolilor de inimă.
Cu toate acestea, cercetătorii au găsit o asociere între aportul de proteine animale și bolile cardiovasculare la persoanele cu cel puțin un factor de risc legat de stilul de viață. Printre ei se numără fumatul, consumul de alcool și obezitatea. De asemenea, rezultatele sugerează că consumul de proteine vegetale poate contribui la reducerea acestor riscuri.
În general, cel mai bun mod de a acoperi nevoile nutritive ale unei persoane este utilizarea unei game largi de produse.
Cele mai bune surse de proteine vegetale și animale
Într-un studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, cercetătorii au remarcat că cantitatea de proteine este mai importantă decât tipul acesteia. Cu toate acestea, unele surse de proteine pot fi mai benefice pentru organism. De exemplu, peștele și carnea albă tind să conțină mai puține grăsimi decât carnea roșie.
Pentru multe persoane, alegerea dintre proteinele animale și vegetale include o serie de considerente etice. În loc să vă concentrați pe un singur tip de proteine, este mai bine să consumați o gamă largă de alimente. Acest lucru poate ajuta la asigurarea unui echilibru sănătos de aminoacizi și alți nutrienți vitali.
Cu toate acestea, formarea unei diete raționale în legătură cu determinarea nevoilor și surselor de proteine ar trebui discutată cu un nutriționist. Vă invităm în cel mai apropiat centru Natur House pentru a răspunde la toate întrebările rămase despre proteine și pentru consiliere personalizată de nutriție.