Este incontestabil faptul că majoritatea legumelor sunt bune pentru tine. Nu vezi mulți nutriționiști care le spun clienților săi să se ferească de kale sau conopidă, de exemplu. Nici castraveții nu sunt mai prejos, așadar este normal ca îndoielile să apară atunci când vine vorba de murături.
Pe de o parte, legumele fermentate sunt bune pentru intestin, dar pe de altă parte, conținutul de sodiu este destul de ridicat. În cazul în care nu știi care este procesul de preparare a murăturilor, iată cum se face: castraveții se pun într-un borcan de zidărie cu apă, sare și condimente la alegere (usturoiul și mărarul sunt populare). Apoi, îi lași la macerat timp de trei zile și voilà, castraveții tăi s-au metamorfozat în murături frumoase, gata de savurat. Și, desigur, poți mura și alte legume în afară de castraveți.
Beneficii
- Murăturile sunt probiotice
După cum am menționat anterior, (majoritatea) murăturilor sunt un aliment fermentat, ceea ce înseamnă că sunt bogate în probiotice și sunt bune pentru intestin. În timpul procesului de fermentație, zaharurile din legume sunt descompuse și transformate în acid lactic, care deține beneficiile probiotice. Până acum, probabil că știi că un intestin sănătos înseamnă un organism sănătos: microbiomul este punctul zero nu numai pentru digestie, ci și pentru sistemul tău imunitar și, de asemenea, joacă un rol major în menținerea unei greutăți sănătoase. Morala aici: adăugarea de murături la preparatul tău ar putea fi cel mai bun lucru pe care îl faci pentru corpul tău la o masă.
- Murăturile sunt bune pentru ochi
Dacă te uiți la un ecran de computer toată ziua, încorporarea murăturilor în dieta ta ți-ar putea face bine. Sunt bogate în vitamina A, care este legată de susținerea vederii sănătoase. Ca un bonus suplimentar, vitamina A este bună și pentru sistemul tău imunitar.
- Murăturile ajută la menținerea oaselor puternice
Pe lângă vitamina A, murăturile conțin și vitamina K, care a contribuit la prevenirea osteoporozei datorită capacității sale de a regla nivelul de calciu.
- Murăturile ajută la crampe musculare
Sportivii care beau suc de la murături au crampe musculare mai puține decât sportivii care beau apă, din cauza, în mare parte, a sării. Asimilarea unor niveluri moderate de sodiu poate ajuta la contracțiile musculare.
Contraindicații
- Murăturile procesate pot fi pline de conservanți și lipsite de beneficiile probiotice
Dacă îți dorești cu adevărat să te bucuri de beneficiile nutriționale ale murăturilor, cheia este să le prepari chiar tu. Murăturile făcute pentru a fi lăsate pe rafturile magazinelor sunt de obicei făcute cu oțet, care distruge majoritatea beneficiilor lor pentru sănătatea intestinului. Murăturile procesate includ adesea conservanți și mai mult sodiu, astfel încât acestea să reziste mai mult.
- Murăturile pot provoca balonare
Dacă stomacul tău începe să se baloneze după ce ai mâncat murături, poți da vina pe sarea folosită în procesul de fermentație, deoarece alimentele sărate provoacă, în mod notoriu, balonare. Acest lucru se întâmplă mai ales cu murăturile procesate, în borcane, care nu au beneficiile probiotice ale murăturilor proaspete, care au mai puțină sare și, prin urmare, provoacă mai puțină balonare.
- Murăturile pot avea un conținut ridicat de sodiu
Murăturile au destul de mult sodiu, în medie 313 miligrame per porție.
E timpul să tragi singur concluziile în ceea ce privește consumul de murături. Cel mai bine este să consumi toate alimentele cu moderație!