Mierea de albine a fost folosită ca aliment încă din cele mai vechi timpuri, dovedindu-și din plin calitățile terapeutice.
Mierea se asimilează foarte ușor de către organism și îi conferă acestuia energie și substanțe bioactive și nutritive.
Un fapt interesant este următorul: conținutul de microelemente al mierii care este asemănător cu cel al sângelui uman: enzime, flavonoide, vitaminele B1, B2, B6, B12, compuși aromatici, fitohormoni, acizi organici – lactic, citric, malic, oxalic, dextrină și compuși ai azotului însumând 435 de substanțe. Aceste proprietăți asigură mierii un loc aparte în reglarea funcțiilor organismului uman.
Fiecare tip de miere are proprietățile ei specifice.
- Mierea de tei – ușurează stările febrile și durerile gastrice, previne migrena, fiind un bun mijloc profilactic;
- Mierea de levănțică – este un remediu eficient împotriva tusei și a durerilor de gât;
- Mierea de brad – este eficientă în afecțiunile respiratorii;
- Mierea de salcâm – este un bun calmant și tonic;
- Mierea de castan sălbatic – tratează hipotensiunea arterială, are acțiune antimicrobiană, mai ales în bolile de stomac, intestinale și renale;
- Mierea de floarea-soarelui este întrebuințată cu succes în bronșite și boli de stomac;
- Mierea de flori de camp – are o puternică acțiune antimicrobiană;
- Mierea de pomi fructiferi vindecă afecțiunile renale, pulmonare și intestinale;
- Mierea de munte are calități deosebite în bolile de căi respiratorii și în alergii.