Fiecare an îl începem cu planuri, cu dorințe și cu obiective pe care ne dorim să le îndeplinim. De cele mai multe ori, aceste obiective și planuri sunt abandonate rapid, dacă ne lăsăm prinși de grijile cotidiene și de micile probleme care apar pe parcurs. Însă acum este momentul să acționezi! Fie că îți dorești să slăbești sau să îți schimbi obiceiurile alimentare, acestea nu sunt dorințe nerealiste. Depinde numai de tine să ți le îndeplinești.
Detoxifierea de iarnă
După ce ai gustat din toate bunătățile de pe masa de sărbători, este firesc să îți dorești să te simți în formă și eventual să scapi de câteva kilograme în exces. În acest sens, dieta ar trebui să includă alimente care sunt ușor digerabile, dar este recomandat și să eviți alimentele care pot cauza probleme digestive. Evită prăjelile, dulciurile și alcoolul – pe lângă faptul că îngreunează digestia, aceste alimente au un conținut ridicat de calorii, care favorizează excesul de greutate.
Totodată, este bine să consumi anumite alimente în cantități moderate în această perioadă, ca de exemplu ciupercile, legumele crucifere, precum și anumite fructe (așa cum sunt prunele și perele). Deși acestea sunt alimente foarte sănătoase și bogate în nutrienți, consumate în cantități mari, pot îngreuna digestia provocând anumite probleme digestive, așa cum este balonarea.
Adaugă mai multe fibre în dietă
Pe perioada sărbătorilor, nu este ceva neobișnuit să nu mai respecți mesele regulate (deși ar fi foarte bine să faci acest lucru!), tranzitul intestinal nu mai funcționează la parametrii optimi. Pentru reglarea tranzitului intestinal, este indicat ca dieta să conțină o cantitate adecvată de fibre, care sprijină sănătatea sistemului digestiv și combat simptomele neplăcute ale supraalimentării. Pâinea integrală, biscuții din făină integrală și cerealele integrale în general sunt surse excelente de fibre.
De asemenea, poți introduce mai multe fibre în dietă consumând legume cu un conținut ridicat de fibre – fasolea verde, varza de Bruxelles, țelina și morcovii sunt doar câteva exemple. Înlocuiește o parte din proteinele de origine animală cu proteine vegetale, pe care le obții din năut, linte sau soia, care sunt toate leguminoase bogate atât în proteine, cât și în fibre. Pentru gustările dintre mese, poți alege un iaurt simplu degresat cu Fibroki Fibră.
Consumă suficientă apă
Pentru a accelera procesul natural de detoxifiere al organismului, este bine să consumi 1,5-2 litri apă (de preferință plată). Dacă te numeri printre persoanele cărora le este dificil să bea suficientă apă, poți să îi îmbunătățelti puțin gustul, adăugând puțin suc de lămâie sau de portocală. Doar pentru că ne aflăm în sezonul rece, nu înseamnă că organismul nu mai are nevoie de hidratare. Tototdată, hidratarea este foarte importantă dacă ai consumat alcool, deoarece orice băutură alcoolică are ca efect deshidratarea corpului.
Relaxează-te cu ceaiuri din plante
Pe lângă faptul că ceaiurile din plante au în general un efect relaxant asupra sistemului nervos, pot aduce și o mulțime de beneficii organismului, printre care și îmbunătățirea digestiei. Ceaiul verde, bogat în antioxidanți, are un efect detoxifiant asupra organismului. În plus, scade nivelul colesterolului și al trigliceridelor.
Ceaiul roșu sprijină digestia, accelerează arderile de grăsimi și ajută ficatul să elimine toxinele din corp. Tot pentru a sprijini digestia și pentru accelerarea metabolismului, dar și pentru combaterea balonării, ceaiul de mentă și extractul de anghinare sunt două remedii foarte eficiente. După o masă la care ai consumat alimente greu digerabile, îți recomandăm Drenanat Instant, cu extracte de ceai verde și de frunze de mate.
Include alimente bogate în probiotice
Probioticele sunt bacterii sănătoase, care îmbogățesc flora intestinală. Iaurtul și chefirtul conțin culturi de bacterii probiotice care îmbunătățesc tranzitul intestinal și sprijină funcția sistemului digestiv. În plus, probioticele stimulează imunitatea, ca să eviți răcelile de sezon.
Toți nutrienții pe care îi obținem din alimentație sunt absorbiți în intestin, așa că este foarte important să te asiguri că sistemul digestiv este sănătos. În acest sens, te poți asigura că flora intestinală beneficiază de aportul probioticelor din alimentație, sau prin completarea dietei cu un supliment alimentar specific, așa cum este Mivinat Probiotic. Pe lângă toate aceste recomandări, cere sfatul nutriționistului tău, care îți va indica un plan alimentar adaptat nevoilor tale nutriționale în această perioadă.