Învață să mănânci corect pe timp de vară

Învață să mănânci corect pe timp de vară: 6 reguli de care să ții cont

Vara, organismul are nevoie de o alimentație specială, diferită de cea din perioada de rece a anului. Grăsimile, care ajută la încălzirea corpului, sunt înlocuiți treptat cu produse mai ușoare și mai reconfortante pentru organism. Alimentele prăjite sunt adesea substituite de fructele și legumele proaspete, care îți oferă doza necesară de vitamine.
Mulți dintre noi încă nu știu cum să se alimenteze corect sau, pur și simplu, nu-și ascultă organismul, care pe timp de vară are cu totul alte necesități. Vezi mai jos câteva reguli de care ar trebui să ții cont în alimentația pe care o adopți pe perioada verii, așa încât să te simți bine și să nu dăunezi organismului tău.
Hidratează-te corect
În sezonul fierbinte, lichidul din corp se evaporă foarte repede, iar ca să rămâi în formă, ar trebui în permanență să susții echilibrul hidric din organism. Nutriționiștii atenționează că în mod normal, în orice sezon, trebuie să ne hidratăm, dar, pe perioada verii, la această cantitate de lichide ar trebui să adăugăm cel puțin 2 pahare.
Notă: cantitatea de lichid necesară pentru un organism sănătos se calculează după proporția: 30 ml. la 1 kg. din greutatea corpului.

Consumă mai puține calorii

Datorită temperaturii ridicate a aerului, corpul consumă mai puțină energie pe zi, decât în timpul iernii. Prin urmare, merită să te gândești la reducerea consumului de calorii. Încearcă să elimini din alimentație produsele prea grase, în special de origine animală. Este recomandat să distribui alimentele după proporția: 30% – 35%, 50% – 55% carbohidrați și 15% proteine.
Fii organizat – distribiue alimentele pe toată perioada zilei
Nutriționiștii recomandă divizarea consumului de alimente în 5 părți în timpul zilei. Dintre acestea, trei ar trebui să fie principale și 1-2 secundare (gustările).
(gustările). La micul dejun ar fi bine dacă ai consuma alimente cu eliberare treptată de energie
(făinoase, lactate, legume). La prânz hrănește-te cu o mâncare caldă, gătită, cum ar fi o ciorbă – un aliment ”dietetic”, dar și echilibrat din punct de vedere al nutrienților. Masa de seară, cina înseamnă mai puțină mâncare, corpul reduce ”viteza de ardere” a caloriilor, iar stomacul nu trebuie încărcat prea tare dacă vrei să dormi bine.

Gustare – o masă redusă cantitativ – poate fi luată între 2 mese principale, dacă apare foamea. Poate conține fructe proaspete sau uscate sau produse lactate.

Adaugă fructe și legume în alimentație
Darurile naturii ar trebui să fie pe deplin utilizate pe perioada verii. Deci, încercă să adăugi în alimentația ta legumele și fructele sezoniere. Dovleceii, roșiile, vinetele, castraveții, varza, ardeii, porumbul – toate acestea pot fi consumate crude, fierte sau gătite pe grătar. Nu uita nici de pomușoare și fructe. În timpul verii te poți bucura pe deplin de gustul lor unic. În același timp, se recomandă utilizarea fructelor între mesele principale, ca și gustări.

Folosește în prepararea bucatelor mai puțină sare
Dacă nu dorești să te confrunți cu senzația de picioare umflate și să încalci echilibrul de apă- sare din organism, merită să folosești mai puțină sare, în special în zilele fierbinți. Aceasta poate fi înlocuită cu suc de lămâie, uleiuri parfumate vegetale pesate la rece sau verdeață: busuioc, oregano, pătrunjel.

Spune nu produselor afumate
Fără alimente afumate și uscate, în special carnea, întrucât conțin cantități mari de sare. Prin urmare, în timpul verii este mai bine să folosești carnea proaspătă, care e recomandat să fie gătită pe aburi, în cuptor sau pe grătar.