Luna de iarnă, februarie, presupune nu doar o garderobă groasă cât și acordarea unei atenţii deosebite îngrijirii pielii, care este confruntată acum cu câteva provocări: frigul, umiditatea scăzută a aerului, vântul, diferenţe de temperatura de la interior la exterior.
Dacă vara sunt recomandate produsele mai bogate în apă, iarna cele mai potrivite pentru piele sunt cele intens hidratante, eficiente în a proteja bariera de protecţie a pielii.
Dupa duş, excesul de apă trebuie curăţat prin tamponare, urmat apoi de aplicarea unui hidratant corporal în timp ce pielea este încă umedă. Sunt indicate cremele în locul loţiunilor de corp, fiind de preferat ca acestea să conţină pe lista ingredientelor substanţe precum ceramidele, ureea, glicerolul, acidul lactic, care ajută la păstrarea apei în stratul exterior al pielii, epidermul, şi întărirea funcţiei de barieră a pielii.
Deși iarna poate fi extrem de tentant să stăm sub duş cât mai mult timp, este recomandat să evităm apa fierbinte şi să limităm baia la nu mai mult de zece-cinspreceze minute.
Ba mai mult, deşi poate părea un lucru natural să menţinem în casă o temperatură cât mai ridicată, încălzirea în exces a locuinţei va usca aerul, rezultatul fiind o piele uscată, sensibilă, uneori apariţia unei senzaţii neplăcute de mâncărime. Pe timp de iarnă, temperatura ideală în casă este situată între 19 şi 22 de grade Celsius.
Nu doar fată şi pielea corpului au nevoie de protecţie suplimentară iarnă, ci şi extremităţile corpului, în special degetele de la mâini şi picioare. Sunt recomandate mănuşi şi şosete groase, dar nu strânse, şi încălţăminte bine căptuşită.
Protecţia este importantă mai ales atunci când plănuim să petrecem timp îndelungat în vreme rece şi atunci când practicăm sporturi de iarnă. În aceste situaţii suntem predispuşi să dezvoltăm degerături care pot să nu fie percepute imediat, ci chiar la câteva ore după expunere, prin apariţia de vânătăi şi ulceraţii dureroase în cazuri extreme.