Exercițiile și nutriția sunt un punct extrem important cand vorbim despre sănătatea noastră, însă importanța odihnei și a somnului este subapreciată.
Somnul joacă un rol vital pentru sănătatea noastra. Dacă oferim organismului suficient somn în momentele potrivite ne poate ajuta și proteja sănătatea mentală, sănătatea fizică, precum și calitatea vieții. Felul în care ne simțim pe parcursul zilei depinde în mare parte de ceea ce se intampla în timp ce dormim. În timpul somnului, corpul nostru lucrează pentru sănătatea creierului și funcțiilor lui.
Problemele ca urmare a privării de somn pot apărea instant fără sa ne dăm seama, sau ne pot face rău în timp. De exemplu, privarea de somn poate crește riscul problemelor de sănătate cronice. De asemenea poate afecta felul în care gandim, reacționăm, lucrăm, învățăm și ne întelegem cu cei din jur.
Lipsa somnului crește de asemenea și riscul de obezitate. Somnul ajută la menținerea unui echilibru sănătos al hormonilor ce sunt responsabili cu starea de foame (Grelina) și starea de sațietate (Leptina). Când nu avem suficient somn, nivelul grelinei crește iar cel al leptinei scade. De aceea simțim nevoia de a manca mai mult decât atunci când suntem odihniți.
Somnul afectează și felul în care corpul nostru reacționează la insulină, hormonul responsabil cu reglarea nivelului de zahăr în sânge. Lipsa somnului rezulta într-un nivel crescut de glucoză în sânge, și implicit într-un nivel crescut de risc de diabet.
Somnul sprijină o creștere și o dezvoltare sănătoasă. Somnul adânc ajută corpul să elibereze hormonul de creștere (HGH), acel hormon responsabil cu o creștere și dezvoltare normala a copiilor și adolescenților. Acest hormon stimulează creșterea masei musculare și repararea celulelor și țesuturilor atât la copii și adolescenți, cât și la adulți.