Chiar dacă în sezonul rece sunt mult mai puţine opţiuni atunci când îţi fuge gândul la fructe şi legume, există totuși câteva variante care îţi vor oferi nutrienţii de care ai atâta nevoie.
Nu te refugia în dulciuri şi fripturi cu multe calorii, pentru că vei găsi în magazine multe alimente sănătoase şi săţiose. Descoperă alături de noi câteva alimente recomandate în regimul alimentar pe timp de iarnă.
Caracteristici ale fructelor și legumelor de sezon
Principalele avantaje ale fructelor și legumelor de sezon sunt beneficiile pentru sănătate, gustul bogat și costurile reduse. Iarna, multe legume sunt mai scumpe, deoarece sunt aduse din țări cu un climat mai cald, și un alt dezavantaj semnificativ constă în faptul că ele sunt culese cu mult timp înainte de a ajunge pe mesele noastre ceea ce duce la pierderea a multor calități nutriționale.
Pe parcursul iernii organismul uman are nevoie de vitamine și minerale de origine naturală. Există fructe și legume de sezon care ajută la întărirea imunității și în această perioadă cu risc crescut de răceli. Printre acestea se numără kiwi, rodiile și mandarinele.
Iarna are și un efect negativ asupra corpului uman. Insuficiența de lumină, temperaturile scăzute reduc capacitatea de lucru și rezistența organismului la viruși și boli infecțioase. De aceea, în această perioadă, este necesară obținerea unor substanțe benefice precum vitamina A, C, D și P. Legumele precum varza, avocado sau cartofii sunt cele mai utile în această perioadă.
Legume, fructe și alte produse sănătoase de consumat iarna
Există produse alimentare care conțin o cantitate mare de nutrienți în timpul iernii. În primul rând, acestea sunt citricele și alte produse care conțin o cantitate mare de vitamina C, care este una dintre cele mai importante vitamine în timpul iernii, deoarece joacă un rol decisiv în creșterea imunității.
Cea mai mare parte a vitaminei C se găsește în portocale, mandarine și usturoi. Fructele citrice îmbunătățesc digestia, iar usturoiul este un condiment excelent de pus în mâncărurile principale.
Vitamina C poate fi găsită și în kiwi și ceapă franțuzească (hașma). Ceapa franțuzească este puțin mai mică decât cea obișnuită. Această ceapă aparține acelor tipuri de legume care se păstrează cel mai bine iarna, cu un conținut semnificativ de substanțe sănătoase. Ea conține acid ascorbic – una dintre substanțele importante necesare pentru menținerea sistemului imunitar.
O altă legumă sănătoasă este napul. Se recoltează la sfârșitul toamnei, iar la începutul iernii păstrează cea mai mare concentrație de proprietăți benefice – vitamine din grupa B, fier, potasiu și magneziu. Aceste substanțe au un efect pozitiv asupra imunității în timpul iernii.
Dacă nu-ți place napul, care conține vitaminele din grupa B (foarte importante pentru un sistem imunitar puternic), poți să-l înlocuiești cu Natur House Mivinat Mega B 100, care stimulează și îmbunătățește sistemul imunitar, fiind un aliat de încredere pentru un corp sănătos mai ales în
perioada rece a anului.
Iarna, nu trebuie să uităm de alimente atât de importante precum peștele și carnea. Cel mai mare beneficiu pentru organism este carnea slabă, cum ar fi iepurele sau curcanul. Carnea de iepure conține mult mai mulți nutrienți decât carnea de porc. De asemenea, ar trebui să alegeți peștii care conțin astfel de substanțe valoroase pentru organism precum acizii grași Omega-3 și
iodul. Proteinele se găsesc nu numai în pește sau carne. O sursă la fel de importantă de proteine sunt ciupercile.
În timpul iernii, în condiții de lipsă de vitamine, este deosebit de important să menții o dietă echilibrată și să oferi organismului substantele necesare sporirii imunității. Prin urmare, culturile de legume și fructe, peștele și carnea ar trebui depozitate și gătite într-un mod care să-ți permită să economisești cea mai mare cantitate de nutrienți.
Cum să păstrezi și să gătești legumele și fructele iarna?
Fructele și legumele care pot fi păstrate cel mai mult în timpul iernii sunt cartofii, morcovii, ceapă și merele. De obicei, aceste culturi sunt recoltate la sfârșitul toamnei și depozitate într-o cameră în care nu există temperaturi negative.
Dacă culturile de fructe și legume sunt păstrate la frigider, este important să nu se atingă reciproc, altfel acest lucru va grăbi procesul de degradare. Cel mai bine este să le depozitezi în compartimente speciale și să le împachetezi cu atenție.
Cele mai bune metode de a găti alimentele sănătos sunt fierberea sau aburirea. Astfel, produsele păstrează numărul maxim de proprietăți utile. Un alt mod bun de a păstra culturile recoltate vara este să le congelezi sau deshidratezi. De exemplu, vinetele uscate pot păstra proprietăți benefice mult timp.