Creveții, midiile și alte fructe de mare sunt gustoase și foarte sănătoase. Te întrebi care sunt beneficiile lor? Nu te vom plictisi să enumerăm toate cele 38 de minerale utile și întreagă armată de vitamine care se află în tot acest deliciu. Doar trei criterii de bază despre fructele de mare vor fi suficiente pentru a te “împrieteni” cu aceste delicatese acvatice.
- Fructele de mare au puține calorii
Spre deosebire de mâncărurile din carne, fructele de mare sunt dietetice. Cele mai puține calorii le au midiile (aproximativ 60 kcal/100 g). Cele mai multe calorii (în comparație cu omologii) le au stridiile, aproximativ 150 kcal/100 g. Calmarii și creveții sunt la mijloc: 100 și, respectiv, 80 kcal. - Fructele de mare – o sursă sigură de iod
În moluște aproape ca nu există grăsimi (de grăsimile sănătoase este responsabil peștele), dar iodul este de o sută de ori mai mult decât, să zicem, în carnea de vită. Toată lumea știe deja că acest element este necesar glandei tiroide. Dar nu toată lumea știe că iodul organic, care se găsește în fructele de mare, în caz de exces este excretat de organism în mod natural. Prin urmare, nu există riscul de „supradozaj” ca în cazul produselor iodate natural. - Fructele de mare conțin taurină
O altă substanță foarte utilă pe care ne-o aduc fructele de mare este aminoacidul taurină. Acesta reglează tensiunea arterială (deci este necesară pentru a preveni hipertensiunea), ajută la producerea insulinei (ceea ce înseamnă că menține nivelul corect al glicemiei) și contribuie la schimbul normal de potasiu și alte minerale (ceea ce înseamnă că previne tulburările de ritm cardiac).
Beneficiile creveților
Conțin vitamina B12, care este necesară pentru producerea hemoglobinei și întărirea sistemului nervos. Creveții sunt un depozit de iod și proteine. Grăsimea în creveți se poate găsi în proporție de numai 1-2% și practic nu există carbohidrați. Sugestie de preparare: pune o pungă de creveți congelați în apă clocotită sărată și gătește-le timp de 15-20 de minute. Apoi îi poți folosi într-o salată (de exemplu cu avocado) sau să îi mănânci așa cum sunt, turnând sos după gustul tău. Mai corect ar fi să prepari mâncărurile de creveți cu suc de lămâie (în general, toate fructele de mare sunt prietenoase cu citricele).
Beneficiile calamarului
Calamarul contine o abundență de fosfor, fier și alte minerale utile (vitamine ca B, PP, și alte vitamine importante, grăsimi polinesaturate valoroase). Elimină toxinele din organism, scade nivelul colesterolului și consolidează sistemul cardiovascular.
Sugestie de preparare: spală-l și fierbe-l timp de 3-5 minute pentru a-l folosi la aperitive reci sau ca umplutură. Poți de asemenea să-l tai fâșii și să-l rulezi în făină, iar apoi să-l prăjești în sos de smântână.
Beneficiile midiilor
Pe lângă setul marin tradițional de vitamine și minerale, acestea conțin în special o mare cantitate de aminoacid metionină, precum și cobalt. Ele îmbunătățesc metabolismul și imunitatea, stimulează procesul de formare a sângelui și cresc tonusul general. Util pentru stres fizic și psihic, recomandat pentru ateroscleroză. Sugestie de preparare: Salatele apetisante se obțin fierbând aceste scoici. Omleta sau pilaful
sunt, de asemenea, bune cu midii: este mai sănătos și mai gustos decât cu carne. Este adevărat, la unele persoane provoacă o reacție alergică.
Beneficiile crabilor
Au suficient cupru și zinc, care întăresc sistemul imunitar și cresc rezistența la infecții. O serie de acizi benefici ajută la combaterea bolilor cardiovasculare. Deliciile de crab reduc probabilitatea formării cheagurilor de sânge în vasele de sânge și previn anemia. Sugestie de preparare: Crabul trebuie procesat cât mai repede posibil, imediat după prindere. Se vând fierți sau congelați sub formă de conserve. Din acest produs semifabricat puteți prepara o salată (cu fructe, legume sau orez) sau un fel de mâncare fierbinte: ciorbă sau chiftele.