Excesul de greutate la copii - Natur House

Excesul de greutate la copii

4Obiceiurile alimentare nesanatoase

Cauza excesului de greutate si a obezitatii din copilărie o constituie lipsa controlului părinților asupra a ceea ce copiii lor mănâncă în afara căminului și cultivarea obiceiurilor alimentare nesanatoase, care sunt de foarte multe ori adoptate în familie. Mesele neregulate, săritul peste micul dejun și un nivel scăzut de activitate fizică duc la probleme de greutate. Drept urmare, copiii obezi nu sunt la fel de în formă ca și colegii lor, respectul de sine este scăzut și pentru că sunt în mod constant criticați ajung  să nu se mai simtă bine în corpul lor. Excesul de greutate și obezitatea la copii pot provoca, de asemenea, consecințe grave în ceea ce privește starea lor de sănătate. Riscul de hipertensiune arterială și diabet zaharat, suprasolicitarea articulațiilor și nivelul crescut de colesterol din sânge sunt doar câteva dintre problemele cauzate de excesul de greutate și care au consecințe majore asupra vieții de adult de mai târziu.

Sprijinul necesar

Cea mai bună soluție într-o astfel de situație este reacția rapidă a părinților. Ei ar trebui să se implice în alegerea unui regim alimentar adecvat și în normalizarea greutății corporale, sarcină care nu este deloc ușoară. În stabilirea unui program de pierdere în greutate trebuie să se ia în considerare procesul dinamic de creștere și dezvoltare a copilului, care necesită furnizarea tuturor substantelor nutritive necesare. Copilul nu poate fi privat de niciunul dintre elementele esențiale unei creșteri și dezvoltări armonioase. Într-o astfel de situație, consultarea unui nutriționist este importantă. Specialistul va stabili cauza exactă a obezitatii, va identifica obiceiurile alimentare greșite și va compune un meniu adaptat la nevoile individuale ale organismului tânăr.

Este sarcina părinților să aibă grijă de obiceiurile alimentare sănătoase ale copilului lor și de modul în care alege modul de petrecere a timpului liber. Tinerii au nevoie de multă mișcare, mai ales în aer liber. Practicarea unor sporturi împreună, cum ar fi mersul pe bicicleta sau drumețiile în afara orașului sunt bune moduri de a distrage atenția copiilor de la a sta în fața televizorului sau a calculatorului.

Recomandări nutriționale:

– Amintiți-vă de micul dejun deoarece aceasta este cea mai importanta masa a zilei – ea îi oferă energia de care este nevoie pentru buna funcționare a organismului după un somn lung.

– Asigurați-vă că, în fiecare zi, copilul dumneavoastră mănânca 5 mese pentru a menține metabolismul la același nivel și pentru a evita atacurile de foame, care îl pot determina să aleagă gustări nesănătoase.

– Eliminați gustările dulci și sărate, cum ar fi chips-urile, fursecurile, prăjiturile etc. și mâncarea de fast-food din dieta copilului dumneavoastră.

– Pachețelul pentru școală trebuie să conțină un sandwich, care să conțină legume proaspete, și fructe (banane sau mere) în locul unui baton cu ciocolată sau al unor produse de patiserie.

– Înlocuiți băuturile acidulate și sucurile îndulcite cu apă minerală.

– Nu lăsați copilul sa mănânce în fața televizorului sau a calculatorului; concentrându-se asupra lor, copilul dumneavoastră nu va mai controla cantitatea de alimente pe care o consumă.

– Nu vă supraalimentați copilul. În cazul în care refuză să mănânce ultima lingură de supă sau bucată de friptură, nu îl forțați să manânce mai mult ca să termine din farfurie.

Amintiți-vă că noi toți suntem exemple pentru copiii noștri. Așadar, fiți un bun exemplu! Cea mai eficientă metodă de combatere a obezității la copii este o schimbare permanentă în obiceiurile alimentare ale întregii familii și evitarea unui stil de viață sedentar. Datorită sprijinului oferit de membrii familiei și cu ajutorul unui nutriționist, putem fi liniștiți cu privire la sănătatea copiilor noștri și a adulților care vor deveni. Stă în puterea noastră să asigurăm cele mai bune premise pentru devenirea copiilor noștri și asigurarea succesului în viețile lor de adulți frumoși, sănătoși, echilibrați și integrați în societate, într-un cuvânt fericiți.