Dulciuri mai sănătoase: 3 înlocuitori ai zahărului în rețete - Natur House

Dulciuri mai sănătoase: 3 înlocuitori ai zahărului în rețete

Zahărul alb rafinat este cauza a numeroase probleme de sănătate. Este un produs bogat în calorii, dar fără nicio valoare nutritivă, a cărui utilizare este răspândită în alimentația noastră. Nu apare doar în deserturi și produse de patiserie, ci și într-un număr mare de alimente procesate precum sosuri, conserve de roșii, pâine și produse de patiserie. Acest lucru se datorează faptului că dă textură, corectează aciditatea, pornește fermentația și acționează ca un conservant. Consumul acestuia este direct legat de excesul în greutate, care în perspectivă duce la un risc crescut de boli cardiovasculare și diabet.

 

Diferența dintre zaharurile simple și cele pe care le consumăm prin alimente, precum fructele sau legumele, constă în faptul că primele sunt absorbite foarte repede, fără nici o muncă din partea corpului nostru. Această rată de absorbție este cunoscută sub numele de indice glicemic. Aceste creșteri rapide ale zahărului din sânge provoacă o eliberare bruscă de insulină, care stimulează acumularea de grăsime și creșterea trigliceridelor. Deci, zaharurile simple sunt cauza creșterii în greutate, precum și foarte dăunătoare pentru persoanele cu diabet și, în general, mai puțin sănătoase decât carbohidrații care se găsesc în mod natural în alimente. Pe lângă zahărul alb, mierea, siropurile și zahărul brun sunt și ele zaharuri simple. Concentratele și sucurile de fructe sunt și ele zaharuri simple.

 

Nu este nevoie să renunțăm la dulciuri și produse de patiserie pentru a ne menține sănătoși, secretul este să le înlocuim cu alte alimente care conțin substanțe nutritive benefice pentru organismul nostru și care nu ne cresc atât de mult indicele glicemic.

 

Există unele tipuri de zaharuri nerafinate cu nutrienți esențiali, cum ar fi vitaminele și mineralele. Prin urmare, zahărul integral din trestie furnizează vitamina B, minerale și fibre solubile, în timp ce zahărul de cocos oferă fier, zinc, magneziu și vitamina C. Deși cantitățile acestor nutrienți nu sunt foarte mari, aceștia sunt mai sănătoși decât îndulcitorii menționați mai sus, deoarece ambii au un indicele glicemic de 35, care este jumătate din cel conținut de zahărul alb. Nu confundați zahărul brun integral cu zahărul brun, deoarece acesta din urmă este pur și simplu zahăr alb vopsit cu melasă.

 

Să ne concentrăm acum pe alte tipuri de îndulcitori naturali care nu sunt zaharuri și pe care îi putem folosi pentru a ne pregăti prăjiturile și deserturile într-un mod sănătos:

 

  1. Piure de fructe

 

Unele fructe precum bananele, merele și curmalele au o mare capacitate de îndulcire și, de asemenea, lasă o aromă foarte interesantă în deserturile noastre. Pur și simplu trebuie să batem fructele coapte cu un blender și să folosim pasta ca înlocuitor de zahăr. Rețineți că acest aluat va aduce mai multă umiditate amestecului, așa că poate fi necesar să creșteți cantitatea de ingrediente uscate și dospite. Ca proportie pentru rețetele tale, ai avea nevoie de două banane, un măr sau zece curmale pentru a înlocui zahărul într-o prăjitură cu diametrul de 18 cm.

 

  1. Sirop de agave

 

Este un sirop care se obține dintr-un cactus, agavele albastre, cu care se produce și tequila. Are multe fibre și un indice glicemic scăzut de 15 până la 20 (față de 100 pentru glucoză, 75 pentru zahăr și 78 pentru miere). Are capacitatea de îndulcire dublă față de zahărul alb, așa că trebuie să folosești doar jumătate din cantitatea de zahăr indicată în rețete. Dacă preparatul necesită gătit în cuptor, temperatura va trebui să scadă cu 10 grade. Priviți cu atenție eticheta, deoarece în funcție de modul în care este procesată, poate conține glucoză sau zaharuri simple.

 

  1. Stevia

 

Stevia este o plantă naturală care a fost folosită de indienii guarani de secole. Este de 300 de ori mai dulce decât zahărul și totuși indicele său glicemic este zero. Este cea mai sanatoasa alternativa dintre toate și este potrivită pentru diabetici. Singurul său dezavantaj este că are o notă de lemn dulce care s-ar putea să nu se combine bine cu unele rețete. Îl găsiți în diferite forme, însă unul dintre cele mai convenabile de folosit în bucătărie este forma lichidă.

 

Natur House vă îndeamnă să mâncați sănătos și să vă informați când vine vorba de alimentele pe care le consumați zilnic.