Dovleacul - o adevărată “farmacie” de substanțe nutritive

Dovleacul – o adevărată “farmacie” de substanțe nutritive

Dovleacul este o adevărată regină a meniului de toamnă. În plus, poate fi comparat cu o “farmacie”, întrucât conține “medicamente” pentru multe afecțiuni, iar medicii laudă beneficiile acestuia. Cu toate acestea, dovleacul are și anumite contraindicații. Însă chiar și în asemenea cazuri, utilizarea dovleacului de către medici nu este interzisă, dar este recomandată dozarea
cantității incluse în dietă.


Compoziție și substanțe nutritive
Dovleacul este unul dintre alimentele cu valoare calorică scăzută: aproximativ 22 calorii la 100 gr. Însă este important să știi că conținutul de calorii variază în limite acceptabile în funcție de modalitatea de preparare.
În compoziția dovleacului intră (100 g):
● 1 gr. de proteine;
● 0,1 gr. de acizi și grăsimi organice;
● 4,4 gr. carbohidrați;
● 2,0 gr. fibre;
● 91,8 gr. apă;

Compoziția pulpei de dovleac conține, la fel ca și morcovii, o cantitate crescută de beta-caroten (30%).
Printre carbohidrații din compoziția chimică se numără mono și dizaharide, glucoză, fructoză, zaharoză și amidon. Iar printre acizi se numără acizii grași saturați (0,052 g), omega-3 (0,003g), omega-6 (0,002 g).


Beneficiile consumului de dovleac
Dovleacul, în funcție de tipul de preparare și utilizare, poate aduce diferite beneficii utile pentru sănătate.
Se folosește în prepararea alimentelor pulpa, frunzele de dovleac și semințele. De obicei, cojile nu sunt utilizate în scopuri alimentare.
Frunzele de dovleac sunt utilizate în scopuri cosmetice, acestea sunt bogate în acid ascorbic și au un efect de întinerire a pielii, oferindu-i un aspect sănătos. Infuziile din frunze au proprietăți de vindecare a rănilor, activează regenerarea celulelor tisulare. Beta-carotenul conținut susține sănătatea dinților și a gingiilor dacă se realizează proceduri de clătire cu infuzii.
De asemenea, se consumă pentru a ține sub control diabetul – datorită efectului lor hipoglicemic, ajută diabeticii să mențină și să controleze nivelul de glucoză din sânge.
Avantajele dovleacului crud se datorează compoziției sale chimice. Toți nutrienții rămân intacți, întrucât nu este supus unui tratament termic.
Includerea dovleacului proaspăt în dietă este una dintre modalitățile de a satura corpul cu toate substanțele benefice. Înainte de utilizare, trebuie doar să-l decojiți.

Sucul de dovleac este un alt produs proaspăt care are o valoare nutritivă mare. Ajută la calmarea sistemului nervos și acționează ca o pastilă naturală pentru somn.
Atunci când este fiert, dovleacul rămâne a fi cu puține calorii, ușor de digerat, ajutând la reducerea greutății. Prin urmare, este indicat persoanelor cu mucoasă gastrică iritată.
Din semințele de dovleac se face ulei cu o gamă largă de efecte terapeutice. Acesta conține în proporție mare componente proteice, macroelemente și microelemente care contribuie pozitiv la sistemul cardiac, endocrin și nervos, având totodată și un efect energizant.
Este util să luați semințele de dovleac ca supliment nutritiv pentru scăderea colesterolului și curățarea organismul.

Dovleacul consumat în stare crudă poate să provoace balonare, crampe, diaree, de aceea se începe cu cantităţi mai mici şi se creşte pe măsură ce aparatul digestiv se obişnuieşte cu această legumă.
Sucul de dovleac este contraindicat în gastrita cu aciditate scăzută, ulcer gastric și ulcer duodenal.
Profitați de darurile toamnei și consumați dovleacul în funcție de preferințe, crud, copt, fiert, sub formă de plăcinte, tarte, shake-uri, salate sau supe. Poftă bună!