Dependentă de zahăr

Dependentă de zahăr? Află cum poți să renunți mai ușor la dulce

Îți este poftă mereu de dulciuri, mai ales când ești tristă? Cel mai probabil devii dependentă de zahăr, ca majoritatea dintre noi. Este timpul să te eliberezi de dependența de zahăr pentru a putea pierde în greutate, a deveni activă și puternică.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul a cel mult 6 lingurițe de zahăr pe zi. Dar, potrivit American Heart Association, cei mai mulți dintre noi consumăm mai mult de 22 de lingurițe. Aceasta reprezintă aproximativ 16% din totalul caloriilor consumate.
Beneficiile excluderii zahărului din alimentație:

● nivelul de energie va crește
● pierzi în greutate
● durere articulara redusă

● creierul tău va deveni mai activ
● insomnia va trece
● economisești bani

Vezi câteva sfaturi prețioase, care te vor ajuta să învingi zahărul în lupta pentru sănătatea și echilibrul tău interior.

Abordare pozitivă
Cel mai important lucru în această schimbare este să nu te fixezi pe ideea că va fi dificil și că vei pierde o mare bucurie din viață. O cantitate mare de zahăr este dăunătoare sănătății, deci lasă-te inspirată de decizia corectă și înțeleaptă de a nu mai consuma zahăr.

Scoate zahărul din bucătărie
Următorul pas logic este eliminarea zahărului de pe toate rafturile din bucătărie.
Încercarea de a mânca corect și, în același timp, de a înfunda dulapurile din bucătărie cu produse dăunătoare este precum ai renunța la fumat în timp ce locuiești într-un magazin de tutun. Nu uita și de zahărul „invizibil”, care este ascuns în unele produse.
Exclude ciocolata cu lapte, sucurile de fructe din comerț, apa aromată, laptele de vacă, cerealele pentru micul dejun, care conțin zahăr, alcoolul și biscuiții.

Schimbă-ți obiceiurile
Dependența de zahăr este legată de obiceiurile pe care le-am dezvoltat de-a lungul anilor. De exemplu, vizionarea unui film într-un cinematograf înseamnă o găleată mare de floricele cu băuturi carbogazoase (cu conținut ridicat de zahăr). Încearcă să îți dai seama ce obiceiuri sunt legate de pasiunea ta pentru mâncarea dulce. Te simții flămândă în miezul nopții și dorești înghețată sau ciocolată?

Simți nevoia să mănânci fructe imediat după prânz sau cină? Descoperă aceste „butoane declanșatoare” ale poftei tale de dulciuri și încearcă să le minimalizezi.

Gătește acasă
Poți reduce aportul de zahăr, evitând mâncatul în oraș. Majoritatea restaurantelor adaugă zahăr și sare în diverse forme pentru a îmbunătăți gustul, aroma și culoarea bucatelor. Pregătește-ți mâncarea pentru prânz de acasă, cu siguranță vei fi sătulă și nu vei avea dorința de a „apuca” o ciocolată sau o prăjitură pentru a a-ți satisface rapid foamea.

Nu uita de ceai și cafea
Pentru cei care iubesc aceste băuturi, o lingură sau două zahăr este deja un obicei pe care nici nu-l observă. Nu poți să nu consumi ceai sau cafea? Nu este o problemă. Continuați să vă bucurați de ele, dar fără zahăr rafinat.

Verifică compoziția
Multe produse achiziționate conțin zahăr sub formă de fructoză, dextroză, sirop de agave, etc. Verifică întotdeauna eticheta pentru pâine, sosuri, maioneză, conserve sau oricare alt produs alimentar. Poți consuma cu 50% mai puțin zahăr, dacă o să verifici compoziția produselor.

Nu uita de zahărul din fructe
Fructele conțin fructoză, așa că mănâncă fructe nu foarte dulci, cum ar fi căpșuni, coacăze, afine, zmeură, mere, portocale, lămâi, mandarine, avocado și pepene galben. Evită să consumi des struguri, banane, smochine, cocos.

Bea apă
Ultimul și cel mai important pas este să bei multă apă pentru a elimina zahărul din organism. Nu subestima beneficiile apei, deoarece ajută la reducerea apetitului, la pierderea în greutate, la reducerea erupțiilor cutanate și la îmbunătățirea funcțieibea creierului.