Una din întrebarile frecvente pe care le primim de la persoanele care nu sunt familiarizate cu metoda Natur House, este aceea referitoare la dietele personalizate, ce sunt și cum funcționează acestea.
În comparație cu dietele ”standard” pe care le găsim în cărți, reviste sau pe internet, dietele personalizate îi ajută pe cei care le urmează să își dezvolte obiceiuri alimentare mult mai sănătoase. De exemplu, persoanele care urmează o dietă personalizată învață să consume mai puțină carne roșie sau să reducă mult consumul de sare.
Abordarea nutriției personalizate
Această abordare se bazează pe ideea că, prin oferirea unor consultații individuale și a unor sfaturi care să fie cu adevărat de folos persoanelor care se decid să urmeze o astfel de dietă, acestea vor fi mai motivate să facă schimbări în dieta zilnică.
În locul unor sfaturi generice, ca de exemplu ”mănâncă cel puțin cinci porții de legume și fructe zilnic” sau ”mănâncă două porții de pește pe săptămână, dintre care una să conțină un pește bogat în acizi grași”, nutriția personalizată utilizează informațiile despre stilul de viață al unei persoane, pentru a oferi soluții eficiente care să o ajute să piarda în greutate.
Mulți dintre noi știm deja că ne putem îmbunătăți sănătatea și starea de bine dacă ne hrănim mai sănătos, însă adevărata provocare constă în schimbarea obiceiurilor alimentare și mentinerea obiceiurilor alimentare sănătoase.
O abordare personalizată a planurilor alimentare te ajută să faci schimbări mai mari în dieta zilnică, spre deosebire de sfaturile generice pe care le cunoști deja, dacă te documentezi puțin pe subiectul nutriției sănătoase.
Țeluri alimentare
Pentru ca tranziția să fie mai ușoară spre adoptarea unei noi diete zilnice, pentru unele persoane poate fi mai ușor dacă își stabilesc anumite țeluri alimentare. De exemplu, unei persoane i se poate recomanda să aleagă pâine sau alte produse de panificație din cereale integrale, în locul pâinii obișnuite, pentru a crește aportul de fibre din alimentație. Altei persoane i se poate recomanda să reducă sau să evite cu totul produsele lactate grase, pentru a micșora aportul de grăsimi saturate.
Aceste recomandări se bazează pe analizarea obiceiurilor alimentare ale fiecărei persoane în parte, prin integrarea obiceiurilor alimentare sănătoase în rutina zilnică.
Avantajele colaborării cu un nutriționist pentru stabilirea planurilor alimentare
Nutriționistii sunt specialiști în alimentație și dietetică. Ei cunosc cel mai bine toate informațiile legate de grupele de alimente, care sunt valorile lor nutriționale, numărul de calorii și rolul fiecărui aliment în cadrul unui plan alimentar. De asemenea, nutriționiștii sunt la curent cu noutățile din domeniul nutriției, pentru a putea face cele mai bune recomandări.
Schimbările majore în modul în care alimentele sunt tratate, procesate, preparate, servite și comercializate au creat această confuzie care există acum în rândul multor persoane, pentru că pur și simplu nu știu dacă alegerile pe care le fac în magazin sau la piață sunt cu adevărat sănătoase. Pe lângă toate acestea, ”dietele – minune” care apar ca ciupercile dupa ploaie și care conțin, de multe ori, informații eronate despre alimentația corectă contribuie la această confuzie. Un nutriționist îți poate oferi informații corecte despre nutrienți, calorii, porții, categorii de alimente, ingrediente din alimente, alergeni sau interacțiunile dintre diferite substanțe chimice, la nivel nutrițional.
Pentru că fiecare persoană este diferită, nu este posibil ca un plan nutrițional să funcționeze pentru toată lumea. Vârsta, înălțimea, greutatea și sexul sunt doar câțiva dintre factorii care determină nevoile nutriționale ale fiecăruia dintre noi. Alte aspecte personale, precum activitățile fizice, anumite boli sau afecțiuni, afecțiunile ereditare și starea generală de sănătate necesită o atenție deosebită. Nutriționiștii țin cont de toate aceste lucruri și creează astfel planuri alimentare personalizate, în funcție de necesitățile fiecărei persoane.
Un nutriționist nu ține cont numai de aspectele fizice care țin de alimentație, ci și de aspectele personale și emotionale. De exemplu, dacă ți se pare că să mănânci sănătos este dificil, în funcție de stilul tău de viață, nutriționistul te poate ajuta să găsești soluții pentru problemele tale. Îți poate oferi diferite sfaturi utile care te pot ajuta să ajungi la potențialul tău maxim.
Nu în ultimul rând, pe lângă informațiile nutriționale și sfaturile pe care ți le oferă, nutriționistul îți oferă motivație și sprijin atunci când ai nevoie. Obiceiurile alimentare sunt ceva atât de personal, care de multe ori necesită schimbări de comportament. Nu înseamnă neapărat că nutriționistul este cel mai bun prieten al tău, însă este cineva care întelege exact procesul prin care treci și te poate ajuta să îți atingi scopul dorit: acela de a pierde în greutate.