Primele alimente care trebuie introduse în alimentația de zi cu zi sunt usturoiul și ceapa. Consumul acestor legume scurtează durata bolii și reduce intensitatea simptomelor. Usturoiul conține o substanță uleioasă – alicină, iar ceapa conține compuși antimicrobieni numiți alioni, și astfel cele două luptă cu răcelile care apar odată cu scăderea temperaturilor.
Fierul este esențial în combaterea microbilor sau virușilor, așadar consumul de carne este o altă metodă prin care ne putem întări și îmbunătăți sistemul imunitar. Carnea de pește și crustaceele conțin, de asemenea, și zinc, un alt mineral important util în activarea celulelor albe.
Totodată, mierea ajută la diminuarea simptomelor, precum tusea și inflamația în gât. 1-2 lingurițe înainte să mergeți la culcare poate calma simptomele când sunteți răciți și, astfel, vă puteți odihni eficient.
Există o listă de legume care ar putea fi combinate ușor în preparate cu ingredientele de mai sus, în timp ce ar contribui la îmbunătățirea funcției sistemului imunitar. Ardeii iuți, cartofii dulci, feniculul și ghimbirul au proprietăți uimitoare când vine vorba de simptomele unei răceli supărătoare. De la reducerea intensității stării de greață și a durerilor de stomac și până la producerea de suficiente celule albe care să lupte împotriva infecțiilor, aceste alimente merită a fi introduse în mesele din perioada rece.
Nici fructele nu sunt de neluat în seamă, bananele, fructele de pădure și citricele fiind bogate în potasiu, magneziu, zinc, antioxidanți și, desigur, vitamina C, care este unul dintre cei mai eficienți luptători împotriva răcelii.
În ceea ce privește băuturile recomandate, ceaiul verde și sucurile de legume proaspete sunt indicate atunci când suferiți de răceală. Acestea au în compoziție cantități mari de antioxidanți și substanțe nutritive care ajută funcția imunitară, crescând numărul de celule care luptă cu boala.