Suntem în mijlocul postului Sfintelor Paști si cel mai probabil ai epuizat toate ideile de mâncare delicioasă. Pentru cei care respectă restricționările alimentare din post, au parte în această perioadă de o schimbare majoră în alimentație, lucru care reprezintă o provocare, dar în același timp o oportunitate de a include ceva nou în rutina alimentară.
Deși postul alimentar aduce un aport sănătos asupra organismului, trebuie să fim atenți la modul în care ne alimentăm în această perioada. Majoritatea dintre noi optează în timpul postului pentru o alimentație bazată pe carbohidrați: pâine, produse de patiserie, cartofi și paste.
Ar părea că aceste alimente sunt sățioase și consistente, însă nu și pentru mult timp.
Organismul tău are nevoie de o alimentație cât mai echilibrată și diversificată pentru a se simți bine în această perioadă.
Ți-am pregătit o listă de alimente care te vor ajuta să suplinești proteinele de origine animală și să diversifici alimentația:
● Legume și fructe – fasole, mazăre, sfeclă roșie, năut, conopida, broccoli, mere, banane, portocale (5 porții pe zi); sunt recomandate și sucurile proaspăt stoarse sau smoothie-urile;
● Uleiuri vegetale – ulei de măsline, ulei de susan, ulei de sâmburi de dovleac;
● Unturi de semințe – unt de caju, unt de migdale, unt de fistic, unt de alune de pădure;
● Nuci și semințe – migdale, semințe de chia, semințe de in, semințe de hriscă, fistic;
● Cereale și derivatele lor – ovăz, arpacaș, mei, porumb;
Pentru a găti mai delicios mâncarea de post, vezi câteva idei utile, care te vor ajuta în bucătărie:
● Poți adăuga în bucate o diversitate mai mare de condimente – chimen, ardei boia, curcuma, leuștean, mac;
● Folosește mai multă verdeață proaspătă sau uscată – pătrunjel, mărar, busuioc, mentă, cimbru;
● Poți experimenta noi combinații – adaugă fructe uscate sau fresh în bucatele sărate sau presară sare de mare deasupra produselor de patiserie făcute acasă;
● Inspiră-te din bucătăria asiatică și cea africană, care au o varietate de bucate de post delicioase;