Atât grepfrutul alb cât și cel roșu fac parte din familia de citrice și sunt fructe similare ca mărime cu o portocală. Acesta rezultă dintr-o încrucișare naturală între portocală și pomelo, de unde și asemănarea din punct de vedere a mărimii. Grepfrutul crește în zone cu climă caldă. Gustul acestui fruct poate fi amar sau acru, dar este extrem de benefic pentru organism, de aceea este necesar să-l integrăm în dieta noastră zilnică.
Beneficiile grepfrutului alb și roșu
🍊 Întărește sistemul imunitar – grepfrutul este bogat în vitamina C, ceea ce înseamnă că este foarte util împotriva gripei și a răcelii.
🍊 Contribuie la pierderea kilogramelor în plus – grepfrutul are un conținut ridicat de apă, ajutând astfel pe cei care vor să slăbească.
🍊 Îmbunătățește sănătatea inimii – consumat regulat, grepfrutul este benefic pentru sănătatea inimii prin reducerea factorilor de risc care contribuie la dezvoltarea problemelor de sănătate: hipertensiune arterială, colesterol ridicat.
🍊 Reduce riscul de formare a pietrelor la rinichi – consumul de grepfrut poate reduce riscul de a dezvolta pietre la rinichi, care apar din cauza nutriției necorespunzătoare. Acidul citric, care se găsește în aceste fructe, este eficient în prevenirea lor.
Diferențele dintre grepfrutul roșu și cel alb
Grepfrutul roșu are un conținut mai mare de vitamina A în comparație cu cel alb. O cană de suc de grepfrut roșu oferă aproximativ 50% din necesarul zilnic recomandat de vitamina A. Grepfrutul alb asigură 2% din aportul zilnic recomandat.
Grepfrutul roșu este mult mai dulce decât cel alb și este preferat de mai multe persoane datorită acestui lucru.
Valorile de zahăr, fibre și calorii totale ale celor două tipuri de fructe sunt aproximativ aceleași. O cană de suc de grepfrut roșu conține aproximativ 97 de calorii, 16 gr. de zahăr – 15% din necesarul zilnic de fibre recomandat. Și o cană de grepfrut alb conține 76 de calorii, 17 gr. de zahăr – 10% din doza de fibre recomandată pe zi.
Ambele tipuri de grepfrut conţin o substanţe numite furanocoumarini, care afectează modul în care ficatul metabolizează anumite medicamente. Atunci cand medicamentele interacționează cu sucul de grapefruit creşte absorbţia de medicamente în sânge.
În concluzie, grepfrutul îți oferă protecție împotriva multor afecțiuni și asigură aportul zilnic necesar de vitamina C. Cu toate acestea, este important să reții că persoanele care iau medicamente pentru a trata anumite boli ar trebui să evite consumul de grepfrut, indiferent de forma în care se găsește: suc, fruct sau sirop, deoarece poate interfera într-un mod negativ cu tratamentul.