Doar 3-4 luni pe an ne putem alimenta cu vitamine aproape nelimitat direct din grădină. Uneori, aproape “forțați” mâncăm legume și fructe, încercând să ne aprovizionam cu substanțe nutritive pe tot parcursul anului. Acest lucru, din păcate, nu este posibil, însă este posibilă stocarea pe timp de iarnă a fructelor și legumelor cu ajutorul conservării, congelării, deshidratării sau prelucrării cu zahăr a acestora.
Vă întrebați care este cea mai benefică metodă? Haideți să descoperim în acest articol.
Conservarea
Gospodinele pot conserva în borcane aproape orice: legume, fructe, pomușoare, ciuperci. Iar iarna, servesc cu mândrie roadele muncii lor, de la gemuri și sirop, până la murături.
Printre avantajele acestei metode de stocare a nutrienților se numără capacitatea de a păstra astfel orice tip de fructe și legume, depozitare îndelungată (până la un an) a conservelor și posibilitatea păstrării acestora la o temperatură suficient de mare (0-15 °C).
Necesitatea de a adăuga substanțe chimice și condimente (oțet, zahăr, marinadă, sare) este un dezavantaj, iar astfel de preparate nu trebuie servite copiilor sub 3 ani.
Dacă vrei un desert delicios și sănătos, dar nu ai talent la conservare, Natur House îți recomandă Dietesse-3 Dulceață, delicioasă și ușoară, deosebit de utilă în cazul dietelor controlate. Conține fructe, îndulcite cu fructoză cu un conținut caloric scăzut pentru un mic dejun gustos.
Deshidratarea
În timpul procesului de deshidratare, până la 80% din apă este îndepărtată din alimente, ceea ce asigură păstrarea lor pentru o lungă perioadă de timp, cu pierderi minime de minerale (fier, potasiu). Pomușoarele, merele, prunele și verdeața se păstrează cel mai bine în formă uscată. Datorită lipsei de conservanți, fructele uscate pot fi utilizate în alimentația bebelusilor de la o vârstă fragedă.
Unul dintre dezavantajele acestei modalități presupune procesul lung de preparare și uscare. Fructele trebuie spălate bine, decojite, îndepărtate semințele și tăiate. Deshidratarea se face la soare sau sub influența temperaturii ridicate. La cuptor, verdeața este uscată la temperatura de până la 45 °C, iar fructele până la 80 °C.
Congelarea
La temperaturi scăzute, microorganismele mor, iar substanțele benefice sunt depozitate aproape integral.
Legumele și fructele congelate au cea mai mare valoare nutritivă în comparație cu conservele și fructele și legumele uscate, proprietățile lor benefice sunt aproape la același nivel cu cele proaspete. Acest lucru este valabil numai atunci când se utilizează congelarea la șoc, iar congelarea repetată este exclusă.
Atunci când sunt gătite, pentru a reduce la minimum pierderea de vitamine, alimentele congelate sunt spălate cu apă rece și scufundate direct în apă clocotită.
Principalul dezavantaj al congelării reprezintă condițiile speciale de păstrare (congelator mare, temperatură scăzută) și, din cauza imposibilității de a se îngheța a doua oară, este necesar să se depoziteze într-un recipient mic.
Păstrarea în zahăr
O altă opțiune de păstrare a fructelor, pe lângă congelare și conservare, este prelucrarea acestora cu zahăr. Fructele nu sunt sterilizate, ci acoperite doar cu zahăr.
Vitaminele (în special vitamina C) se păstrează foarte bine și pe lângă asta, nu este necesară păstrarea la temperaturi foarte scăzute, este suficient depozitarea lor într-un frigider sau o pivniță.
Principalul dezavantaj este conținutul ridicat de zahăr, astfel încât de această delicatesă nu trebuie să abuzeze nu doar copii, dar nici adulții.