Alimentația intuitivă este o abordare asupra sănătății și a mâncării, care nu are nimic de-a face cu dietele, planurile alimentare, rutinele sau voința. Te învață cum să înțelegi mai bine semnalele organismului tău precum foamea, senzația de plin și satisfacția, în timp ce înveți să ai din nou încredere în corpul tău. Am creat pentru tine un ghid cât mai complet al alimentației intuitive, incluzând știința din spate, 10 principii ale acestui tip de alimentație și diferența dintre „intuitiv” și „atent”, atunci când vine vorba despre mâncare.
Alimentația intuitivă este o abordare non-dietetică a sănătății, care te ajută să te conectezi la semnalele corpului, să rupi ciclul dietelor și să îți îmbunătățești relația cu alimentele. A fost creată de doi dieteticieni cunoscuți, Evelyn Tribole și Elyse Resch, în 1995, pe baza experienței lor de lucru cu clienții. Dintr-o perspectivă profesională în nutriție, alimentația intuitivă este un cadru care ne ajută să menținem intervențiile nutriționale axate pe comportament în loc să fie restrictive sau bazate pe reguli.
Cu toții suntem născuți cu această intuiție. Bebelușii plâng când le este foame și se opresc din a mânca atunci când se simt plini. Pe măsură ce creștem și apar tot mai multe reguli legate de mâncare, ne pierdem această latură intuitivă. Învățăm să terminăm tot din farfurie. Învățăm că desertul este o recompensă și ni se spune că unele lucruri sunt bune, altele rele, ceea ce ne face să ne simțim bine când mâncăm anumite lucruri și vinovați când mâncăm alte lucruri.
Alimentația intuitivă nu este o dietă. De fapt, este exact opusul. Nu există numărarea caloriilor și nu este posibil ca anumite alimente să fie interzise. Nu este vorba de a urma un plan alimentar sau de a-ți măsura porțiile (de fapt, toate astea sunt descurajate!). În schimb, este vorba despre a reînvăța să mănânci fără a te gândi la diete, îndepărtându-te de reguli și restricții alimentare și punând, mai degrabă, accentul pe indicii tăi interni (intuiție), cum ar fi foamea, senzația de plin și satisfacția.
Mai mult, alimentația intuitivă nu înseamnă deloc înfometare. Cei care o practică își permit necondiționat să mănânce orice vor fără să se simtă vinovați. Se bazează pe semnalele lor interne de foame și de sațietate, împreună cu alte indicii, cum ar fi nivelurile de energie, claritatea mentală și nivelurile de stres, și au încredere în corpul lor pentru a le spune când, ce și cât să mănânce. Știu când vor să mănânce legume și, de asemenea, când le e poftă de desert (și nu se simt vinovați sau nu regretă nicio alegere).
Cele 10 principii ale alimentației intuitive
- Respinge ideea de a ține diete
- Valorifică senzația de foame
- Fă pace cu mâncarea
- Lasă deoparte regulile și restricțiile
- Descoperă-ți propriul factor de satisfacție
- Permite-ți să simți senzația de plin
- Pune în echilibru emoțiile și nu le lăsa să îți afecteze alimentația
- Respectă-ți corpul
- Fă cât mai mult sport și cât mai multă mișcare
- Respectă-ți sănătatea prin alimentație
Trebuie să știi că nu toate persoanele au această intuiție și există situații în care ea există, dar nu este valorificată. Acum că știi toate aceste lucruri despre alimentația intuitivă, crezi că este potrivită pentru tine și stilul tău de viață? Dacă nu ai găsit răspunsul, apelează la nutriționiștii Natur House.