Află totul despre ouă - Natur House

Află totul despre ouă

De Paște toată lumea vopsește ouă, ciocnește ouă și mănâncă ouă, dar câte lucruri se știu, de fapt, despre acest aliment? Citește în continuare și vei afla informații noi.

Ouăle sunt printre cele mai cunoscute și mai consumate alimente din lumea întreagă. Cu toate acestea, pe cât de fragile sunt, pe atât de multe calități nutritive au. Ouăle oferă numeroase beneficii organismului și, mai mult decât atât, reprezintă alimente de bază recomandate atunci când vrei să ții o dietă și vrei să scapi de kilogramele în plus. 

Iată cu ce valori nutriționale se poate lăuda bine-cunoscutul ou:

  • Albușul – reprezintă aproximativ 55% din greutatea totală a unui ou și este de consistență vâscoasă. Conține cea mai mare parte de proteine (57% din cantitatea totală de proteine din ou), enzime, vitamine (riboflavină și tiamină) și substanțe minerale (săruri de potasiu, fier, magneziu și cantități mici de calciu).
  • Gălbenușul – reprezintă aproximativ 35% din greutatea totală a unui ou și conține cantități mari de lipide ( 65% gliceride, 30% fosfolipide și 6% colesterol).
  • Coaja – reprezintă aproximativ 10% din greutatea totală a unui ou și este compusă din carbonați de calciu (94%), fosfați și alte substanțe organice insolubile în apă.

 

Având o structură atât de complexă, ouăle oferă beneficii sănătății celor care le consumă. Mai jos, le vei găsi pe cele mai importante dintre acestea:

  • Conțin toți nutrienții esențiali – asta deoarece este nevoie de proteine, lipide, glucide, săruri minerale, vitamine, antioxidanți, etc. pentru ca o celulă să prindă viață și să se transforme într-un pui. De aceea, oul este o sursă complexă de nutrienți hrănitori, care oferă, din doza zilnică recomandată: 22% seleniu, 15% vitamina B2, 9% fosfor, 9% vitamina B12, 7% vitamina B5, 6% vitamina A și 5% acid folic. Aceștia, bineînțeles, asigură buna funcționare a tuturor sistemelor vitale din organism.
  • Te ajută în procesul de slăbire – datorită cantității mari de substanțe nutritive existente în doar 70-90 calorii, oul este recomandat în multe cure de slăbire, indiferent de tipul său. În același timp, este un produs sățios, care oferă energie organismului chiar și pentru 4-5 ore după ce a fost consumat. 
  • Previn apariția bolilor de la nivelul ochilor – substanțele carotenoide existente în gălbenușul de ou îmbunătățesc vederea, previn degradarea globului ocular și a apariției bolilor cauzate de vârstă.
  • Îmbunătățesc puterea de concentrare – colina, o vitamină esențială, din conținutul oului, îmbunătățește memoria, În plus, gălbenușul de ou este și o sursă de fosfolipide necesare în formarea conexiunilor neuronale.
  • Susțin și întăresc sistemul osos – acest lucru este posibil datorită conținutului de calciu din coaja de ou.

Tip: Spală bine cojile de la un ou, pune-le la fiert, lasă-le la uscat, iar apoi pisează-le cu o râșniță de cafea. Pudra obținută poate fi consumată la micul dejun în amestec cu un iaurt, un smoothie sau un suc de legume și fructe.

 

Ouăle de găină sunt cele mai cunoscute, dar ce ai zice despre ceva nou? Iată alte câteva tipuri de ouă pe care le poți integra în mesele tale pentru a te bucura de avantaje în ceea ce privește sănătatea ta:

  • Ouă de rață – au mai multe proteine decât ouăle de găină și mai puțin colesterol și conțin calciu și potasiu.

Tip: Ai mare atenție atunci când fierbi ouăle de rață. Lasă-le la fiert cel puțin 10 minute pentru a evita posibile afecțiuni digestive.

  • Ouă de gâscă – sunt mai mari și mai sănătoase decât ouăle de găină. Au multe grăsimi sănătoase, sunt sursă de vitamina D și de vitamine din grupul B. 

Tip: Consumă-le fierte tari.

  • Ouă de curcă – după mulți mai gustoase decât ouăle de găină, acestea sunt sărace în grăsimi și bogate în proteine. 

Tip: Se pot cumpăra de la țărani, deoarece nu se găsesc în supermarket-uri.

  • Ouă de bibilică – sunt gustoase, sănătoase și au un conținut scăzut de colesterol.
  • Ouă de prepeliță – sunt considerate un produs de lux, dar se găsesc pe rafturile tuturor supermarket-urilor. Sunt sursă esențială de antioxidanți, minerale și proteine.

 

Acum că ți-am stârnit interesul și ți-am făcut poftă, probabil ești nerăbdător să îți gătești o porție de ouă. Dar ai idee cum? Noi ți-am pregătit o listă de modalități sănătoase de gătire a ouălor pentru ca tu să experimentezi cât mai mult în bucătărie: 

  • Ouă umplute – ouă fierte tari, al căror gălbenuș a fost scos și înlocuit cu o umplutură cremoasă.
  • Omletă – ouă întregi sau doar albușuri, poate fi simplă sau combinată cu legume, etc.
  • Ouă fierte în ceai – gustare tradițională chinezească realizată din ouă fierte tari, care sunt apoi crăpate și cufundate într-un amestec de ceai aromat.
  • Ouă coapte – în coaja unui cartof copt, a unei chifle scobite, a unui coșuleț din foietaj sau, de ce nu, sub forma unor minitarte cu ciuperci și bacon.
  • Salată de ouă – se servește pe pâine ca un sandwich, pe frunze de salată verde sau în ardei gras ca o umplutură.
  • Frittata cu ouă (de prepeliță) – un preparat ușor, gustos, pufos, care se poate servi ca mic dejun sau ca o cină ușoară.
  • Ouă românești – un ou fiert perfect în apă și servit pe o felie de pâine prăjită din cereale integrale.
  • Ouă Benedict – ouă fierte în apă cu oțet, servite la mic dejun sau la prânz alături de o salată verde.
  • Ouă Florentine – ouă cu spanac, ideale pentru un mic dejun copios.

 

Care îți sună cel mai bine? Încearcă de îndată aceste moduri de preparare și beneficiază de nutrienții din compoziția ouălor.