Salate, mancaruri fara grasimi, produse lactate degresate, toate acestea suna foarte bine ca alternative sanatoase, nu-i asa? Ei bine, foarte multe produse sau mancaruri pe care le consideram de fapt sanatoase nu au nici o valoare nutritiva sau contin la fel de multe grasimi sau zaharuri, precum variantele lor de tip fast food. Iata de ce alimente ar trebui sa va feriti atunci cand sunteti la cura de slabire:
1. Salatele din comert
Sa nu credeti ca orice preparata care are cuvantul ”salata” in denumire este automat un preparat sanatos. Salate se gasesc mai nou si in toate lanturile de tip fast food sau pot fi cumparate la colt de strada sau de la vitrinele cu preparate calde si reci ale supermarketurilor. Insa multe astfel de salate sunt prepararate cu tot felul de dressing-uri grase, in special pe baza de maioneza. Asa ca, daca mancati salata la restaurant sau cand vreti sa cumparati salata gata preparata din supermarketuri, alegeti salatele fara dressing sau intrebati ce contine dressing-ul. Bineinteles, cea mai sigura metoda ramane tot prepararea unor salate delicioase in casa, mai ales ca nu trebuie sa aveti abilitati culinare deosebite si se preparara rapid.
2. Batoanele energizante
Aceste batoane sunt de multe ori consumate pentru ca se presupune ca sunt o gustare sanatoasa si ca taie pofta de mancare. De fapt, multe batoane de cereale si fructe contin si sirop de porumb, ca indulcitor, sau au chiar zahar adaugat in compozitie. Unele batoane energizante, care sunt recomandate drept ”inlocuitoare de mese” contin chiar si peste 350 calorii/portie, ceea ce este prea mult pentru o gustare obisnuita. Puteti sa va preparati chiar voi astfel de gustari in casa, pe baza de cereale integrale si fructe, fara sa mai adaugati zahar sau alti indulcitori.
3. Bauturile pe baza de fructe
In foarte multe restaurante se servesc diferite bauturi pe baza de fructe, care in mod normal ar trebui sa fie sanatoase. Baza o constituie sucurile naturale din fructe si laptele degresat, insa uneori se foloseste lapte obisnuit si se adauga tot felul de ingrediente precum zaharul, inghetata sau sorbetul, pentru crearea unor bauturi racoritoare. In plus, portiile sunt de obicei mult mai mari decat cele obisnuite, deoarece se servesc in pahare de mari dimensiuni. O astfel de bautura poate contine chiar si 500 de calorii, daca se mai adauga diferite topping-uri si siropuri. Sucurile naturale simple sunt foarte racoritoare, aromate si energizante si nu necesita alte ingrediente suplimentare. Un pahar de suc natural poate fi consumat de exemplu ca gustare sau inainte de o masa principala. Este de recomandat ca sucurile naturale sa fie preparate din una – doua portii de fructe si apa.
4. Pastele fara gluten
Exista perceptia gresita ca pastele fara gluten sunt mult mai sanatoase. Ei bine, daca nu aveti intoleranta la aceasta substanta, nu este deloc recomandat sa consumati produse fara gluten. In general, producatorii folosesc faina cu un continut scazut de nutrienti si grasimi pentru a inlocui glutenul in mancarurile bogate in carbohidrati, asa cum sunt pastele, biscuitii sau diferite alte snacks-uri pe baza de faina.
5. Carnea procesata
Carnea slaba, asa cum este carnea de curcan, de exemplu, este o sursa buna de proteine. Insa carnea feliata, care este procesata si comercializata in caserole sau sub forma de mezeluri contine mai mult sodiu, care retine apa in organism. Asadar, evitati mezelurile de orice tip si pregatiti in casa diferite preparate pe baza de carne, fara grasimi si fara prajire.
6. Fructele uscate
Fructele uscate par a fi o gustare sau un desert sanatos, nu-i asa? Ei bine, ca orice produs din comert, atunci cand cumparati fructe uscate, indiferent de soiul lor, verificati intotdeauna eticheta. Multi producatori aleg sa adauge zahar, pentru a indulci si mai tare fructele. In plus fructele uscate sunt deshidratate, asa ca nu vor oferi aceeasi senzatie de satietate ca si fructele proaspete si veti fi tentati sa mancati mai multe.
7. Deserturile pe baza de iaurt
Aceste deserturi sunt foarte populare vara, ca o alternativa la inghetata, dar daca ne gandim la numarul de calorii si de zahar adaugat, nu prea exista diferente. Odata ce iaurtului i se adauga zahar si tot felul de siropuri sau de topping-uri, ca si in cazul unei inghetate, nu prea mai sunt diferente intre cele doua produse.
8. Bauturile energizante
Ca si in cazul batoanelor, aceste bauturi contin tot felul de substante bogate in saruri si zaharuri, care ar trebui sa ofere un impuls de energie temporara. Desi in cazul atletilor, unele bauturi energizante pot fi utile, datorita efortului fizic depus, cei care practica activitati fizice moderate nu au nevoie de mai multa sare in dieta lor. Asadar, aceste bauturi, considerate de multi mai sanatoase decat sucurile carbogazoase, nu au decat un continut usor mai scazut de zahar.
Prin urmare, nu orice aliment despre care se crede ca este sanatos, chiar si contine substante nutritive necesare unei diete echilibrate sau nu este complet lipsit de substante adaugate, care nu fac decat sa contina calorii in plus.
Intotdeauna cand mergeti la cumparaturi, cititi cu atentie etichetele produselor si orientati-va spre produse sau alimente care nu au adaugate in compozitie zaharuri, sodiu sau diferiti conservanti. De asemenea, fiti atenti si la valorile nutritionale ale produselor si nu consumati portii mai mari decat este indicat.