Din păcate, majoritatea încercărilor de a pierde în greutate se încheie în aceeași notă: cei care slăbesc ajung să pună la loc kilogramele pierdute sau chiar să câștige în greutate. Există o mulțime de recomandări nutriționale și planuri alimentare pentru slăbit. Cu toate acestea, foarte puține dintre acestea identifică, probabil, cea mai importantă piesă a puzzle-ului – cum să îți menții greutatea. Iată câteva sfaturi pentru a te ajuta să îți menții greutatea la care te-ai străduit să ajungi.
1.Crește nivelul de activitate fizică și redu caloriile
Imaginează-ți cum ar fi să iei două greutăți de 10 kilograme și să faci o plimbare de câțiva kilometri. Ar fi o provocare să realizezi acest lucru. Corpul tău ar trebui să muncească mai mult pentru a compensa greutatea în plus. Dacă renunți la greutăți, aceeași plimbare ar trebui să fie mult mai ușor de realizat. Corpul tău este acum mai ușor și numărul caloriilor pe care le vei arde va scădea. Exact asta se întâmplă când slăbești 10 kilograme.
Pentru a menține greutatea, trebuie să scazi numărul caloriilor și mai mult în unele cazuri (deoarece corpul tău nu mai trebuie să depună același efort pentru a ajunge din punctul A în punctul B) și să crești numărul caloriilor arse prin intermediul activității fizice. Astfel, este nevoie să crești treptat nivelul de activitate fizică și să urmezi o dietă care este constant scăzută în calorii, dar fără ca acest lucru să însemne că trebuie să te înfometezi!
2.Cântărește-te des
Pentru a-ți menține greutatea sub control, trebuie să te cântărești constant. Cântarul te poate ajuta să îți monitorizezi greutatea și să observi din timp dacă începi să câștigi în greutate.
Cu toate acestea, cântăritul nu trebuie să devină o obsesie, iar pentru a monitoriza greutatea este suficient să te cântărești o dată pe săptămână.
3.Ia în considerare un program de pierdere în greutate cu o componentă de întreținere
Există diverse metode de pierdere în greutate, inclusiv urmarea unui plan alimentar atent monitorizat de către un specialist în nutriție și dietetică. Mai multe studii au arătat faptul că persoanele care beneficiat de monitorizare și de consultații cu un specialist și atunci după ce și-au atins obiectivul de greutate, au reușit să își mențină greutatea mai ușor decât persoanele care nu au beneficiat deloc de astfel de intervenții. Astfel, planurile alimentare care sunt urmate de o perioadă de întreținere au mai mult succes în ceea ce privește menținerea rezultatelor obținute.
Așadar, după ce ți-ai atins obiectivul de greutate, este recomandat să beneficiezi de consiliere, pentru ca un specialist să îți urmărească obiceiurile alimentare pentru o perioadă de timp, iar acest lucru te va ajuta să menții greutatea la care ai ajuns în urma dietei.
4.Dezvoltă-ți abilitățile de management înainte să începi o dietă
Dacă te concentrezi asupra obiceiurilor de întreținere mai întâi, vei avea mai mult succes în urma unei diete. Cu alte cuvinte, trebuie să fii conștient de faptul că va trebui să faci anumite schimbări permanente în alimentația și stilul tău de viață, iar fără aceste schimbări nici o dietă de slăbire nu poate oferi rezultate pe termen lung. Va trebui să înveți să îți controlezi porțiile fără ca acest lucru să creeze frustrări sau disconfort, să te cântărești regulat pentru a monitoriza fluctuațiile de greutate,să îți modifici obiceiurile alimentare și să treci peste eventualele perturbări care pot apărea (abaterea de la dietă, stagnarea greutății etc.)
5.Acordă-ți recompense
Orice persoană se simte mai motivată să atingă un anumit obiectiv atunci când există și o compensație. Atunci, de ce să nu faci același lucru și în ceea ce privește pierderea în greutate? Pentru fiecare 5 kilograme pe care le pierzi, îți poți oferi mici recompense, iar pentru fiecare două luni în care reușești să îți menții greutatea, fixează-ți recompense și mai mari, cum ar fi o vacanță, o zi de răsfăț la un spa sau un obiect vestimentar ca să îți etalezi nou siluetă.
De asemenea, și prietenii sau familia te pot ajuta să îți oferi mici recompense, de exemplu o zi de relaxare numai pentru tine, în care să faci toate lucrurile pentru care nu ai timp niciodată.
6.Comunică cu cei care înțeleg prin ce treci
Atunci când te afli la dietă, uneori celor din jur le poate fi destul de greu să accepte noul tău stil de viață. Poate fi dificil să mănânci mâncăruri diferite față de restul familiei sau al prietenilor, iar acest lucru te poate face să te simți marginalizat. De aceea, este important să găsești sprijin alături de alte persoane care trec prin aceeași situație, care înțeleg cât de dificil poate fi să te lupți cu kilogramele în plus.
Acest lucru nu înseamnă că trebuie să te îndepărtezi de cei apropiați. La ocazii speciale sau la sărbători, este în regulă să mai și „trișezi” puțin sau să mănânci doar porții foarte mici din alimentele nepermise la dietă.
7.Nu renunța
Acest lucru este poate cel mai greu. Nu te da bătut dacă se întâmplă să pui un kilogram în greutate. Dacă deja consideri dieta un eșec, este posibil să te întorci la obiceiurile proaste, să te îngrași și mai mult și să nu te mai întorci niciodată pe drumul cel bun. Rămâi pe drumul pe care ai pornit și nu pierde din vedere toate eforturile pe care le-ai făcut deja.