11 lucruri pe care nu le știai despre ciocolată - Natur House
despre ciocolată

11 lucruri pe care nu le știai despre ciocolată

Acest aliment faimos în întreaga lume nu are nevoie de nici o introducere. Cu toate acestea, există destule persoane care încă nu știu că ciocolata nu este doar o tentație dulce, ci poate fi chiar benefică pentru sănătate, atunci când faci alegerile corecte. Bucățelele delicioase de cicolată, au existat, sub o formă sau alta, încă de acum 3.000 de ani. Iată, așadar, câteva lucruri inedite despre enigmatica ciocolată.

1.Există mai multe tipuri de ciocolată

Ca și în cazul cafelei, există mai multe tipuri de ciocolată, în funcție de ingredientele pe care le conține și în funcție de cantitatea de cacao din compoziția sa. Cea mai comună este ciocolata cu lapte, însă nu este indicată pentru siluetă, deoarece conține adesea mult zahăr și lapte. Ciocolata amăruie, sau ciocolata neagră, după cum mai este numită, este o ciocolată cu un conținut ridicat de cacao, în general de peste 70%. Nu o diferențiază doar culoarea mult mai închisă decât a ciocolatei cu lapte, ci și faptul că este ușor amăruie la gust, având un adaos mai mic de zahăr. Ciocolata albă nu este ciocolată în adevăratul sens al cuvântului, deoarece nu conține boabe de cacao. În schimb, poate conține unt de cacao. Așadar, cea mai bună alegere pentru un mic răsfăț dulce o reprezintă ciocolata amăruie, însă fără alte creme, nuci sau fructe.

2.Ciocolata a fost consumată pentru prima dată sub formă de băutură

Boabele de cacao sunt originare din Mexic și din diferite zone ale Americii Centrale și de Sud. Se crede că locuitorii acestor zone au început să cultive cacao încă din anul 1250 î.en, sau poate chiar mai devreme.

Cacao a fost preparată sub formă de băutură atât în cultura mexicană, cât și în cea aztecă, deși rezultatul nu era deloc asemănător cu ciocolata caldă pe care o cunoaștem în zilele noastre – era o băutură cu gust amărui, care se consuma cu ocazia anumitor ceremonii, ca de exemplu cele de căsătorie. Aztecii au apreciat atât de mult boabele de cacao, încât erau adesea folosite ca monedă de schimb.

3.Ciocolata solidă a fost inventată în Marea Britanie

Magazinul britanic Fry and Sons a inventat ceea ce ei au numit «ciocolată comestibilă» în 1847, prin combinarea untului de cacao cu zahăr și lichior de ciocolată. Astfel ciocolata dulce putea fi consumată și în formă solidă. Tot în Marea Britanie a fost produsă și prima tabletă de ciocolată, de către compania Cadbury, în 1842.

4.Ciocolata cu lapte a fost creată în Elveția

Nu degeaba elvețienii sunt cunoscuți și în zilele noastre pentru sortimentele lor de ciocolată. Elvețianul Daniel Peter a creat ciocolata cu lapte în 1875 – după opt ani petrecuți pentru a-și perfecționa rețeta. Laptele condensat a devenit ingredientul cheie.

5.Cacaoa este cultivată în prezent în special în Africa

În ciuda rădăcinilor amazoniene, cea mai mare parte a boabelor de cacao – aproape 70% din producția mondială – provin din Africa. Coasta de Fildeș este cel mai mare producător unic, furnizând aproximativ 30% din cacao.

Deși arborii de cacao trăiesc până la 200 de ani, perioada în care pot fi recoltate boabele lor însumează numai aproximativ 25 de ani.

6.Ciocolata susține sănătatea sistemului nervos

Ciocolata conține vitamina C și flavonoide, antioxidanți ale căror componente principale sunt polifenoli cum ar fi catechine, epicatechine și procyanidine care mențin sănătatea sistemului nervos, protejându-l, de asemenea, de deteriorarea radicalilor liberi. Ele cresc, de asemenea, nivelurile serotoninei din creier, ceea ce crește eficiența creierului, menținându-l activ și alert.

7.Ciocolata combate stările depresive

Cacaoa conține cafeină (deși nu la fel de multă ca și cafeaua), care este un alcaloid, teobromină și feniletilamină (o amină cunoscută în mod special ca fiind antidepresivă), toate fiind stimulatoare naturale. Aceste substanțe sunt foarte eficiente pentru a combate stările depresive. Cacao conține, de asemenea, triptofan, un aminoacid care are efect relaxanat. Astfel, ciocolata are efect liniștitor, pentru combaterea simptomelor cauzate de stres.

8.Ciocolata are efect energizant

Acizii grași, cum ar fi acidul stearic și acidul palmitic (atât saturați), cât și acidul oleic (nesaturat) ajută la creșterea nivelului de energie, fără riscul de a acumula colesterol, în ceea ce privește cacaoa pură. Atunci când cacaoa este utilizată pentru ciocolată, cantitatea de colesterol pe care o conține depinde de tipul de lapte și alte produse lactate utilizate ca ingrediente.

9.Ciocolata crește imunitatea

Cele două tipuri de flavonoide prezente în ciocolată sunt în principal catechinele și epicatechinele. Ciocolata amăruie are un nivel ridicat de catechine, care stimuleaza sistemul imunitar al organismului uman și astfel contribuie la prevenirea apariției numeroaselor afecțiuni cronice.

10.Ciocolata poate fi considerată un aliment nutritiv

Atunci când consumi ciocolată de calitate, care conține un procent ridicat de cacao, aceasta poate considerată un aliment nutritiv, cu condiția să fie consumată cu moderație. O tabletă de 100 grame ciocolată amăruie, cu un procent de 70-85% cacao, conține 11 grame fibre, fier, magneziu, cupru, mangan, potasiu, fosfor, zinc și seleniu. Bineînțeles, având în vedere că o tabletă întreagă de ciocolată amăruie conține aproximativ 600 de calorii, precum și o cantitate moderată de zahăr, este de la sine înțeles de ce este nevoie de multă moderație.

11.Ciocolata conține 600 de compuși aromatici

Ciocolata conține peste 600 de compuși aromatici, care îi dau aroma distinctă. Prin comparație, vinul roșu conține numai aproximativ 200 de compuși aromatici. De altfel, chiar și omul de știință Linnaeus a fost un mare fan al ciocolatei. El a numit arborele de cacao «Theobroma cacao» în 1753, denumire care se traduce prin «cacao, hrana zeilor» potrivit Universității Cornell.

Cosumată de mii de ani, sub diferite forme, folosită ca monedă de schimb sau ca remediu medicinal de-a lungul vremii, ciocolata este unul din alimentele la care nu este nevoie să renunți dacă dorești să îți menții silueta. Cu toate acestea, este important să fii atent la informațiile nutriționale și la listele de ingrediente de pe etichetele produselor din comerț și să consumi ciocolata cu moderație.

Și ca să îți satisfaci pofta de dulce, te invităm să încerci una din rețetele Natur House cu ciocolată, ușor de preparat și perfecte pentru deserturi gustoase și cu conținut redus de calorii.