10 cele mai sănătoase legume

10 cele mai sănătoase legume

Este de la sine înțeles că legumele sunt bune pentru sănătatea noastră. Majoritatea legumelor au un conținut scăzut de calorii, dar sunt bogate în vitamine, minerale și fibre.
Cu toate acestea, unele legume se deosebesc de celelalte, cu beneficii suplimentare dovedite pentru sănătate, cum ar fi capacitatea de a lupta împotriva inflamației sau de a reduce riscul de îmbolnăvire.
Mai jos 10 dintre cele mai sănătoase legume și de ce ar trebui să le includem în dieta noastră:

  • Spanacul se prezintă cu un profil nutritiv impresionant: o ceașcă (30 de grame) de spanac oferă 56% din necesarul zilnic de vitamină A, plus întreaga cantitate zilnică de vitamină K.
    Are de asemenea, cu o mare cantitate de antioxidanți, care pot contribui la reducerea riscului bolilor cronice. Un studiu a constatat că legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, sunt bogate în beta-caroten și luteină, două tipuri de antioxidanți care au fost asociate cu un risc scăzut de cancer.
  • Morcovii sunt o sursă completă de vitamina A. Aceștia conțin beta-caroten și sunt de asemenea bogați în vitamina C, vitamina K și potasiu Un studiu recent a arătat că mâncatul de morcovi poate reduce riscul de cancer pulmonar.
  • Broccoli este bogat într-un compus de plante care conține sulf, cunoscut sub numele de glucozinolat, precum și sulforafan, un produs secundar al glucosinolatului. Sulforaphane are un efect protector împotriva cancerului. O ceașcă (91 de grame) de broccoli oferă 116% din necesarul zilnic de vitamina K, 135% din necesarul zilnic de vitamina C și o cantitate bună de fosfat, mangan și potasiu.
  • Usturoiul are o istorie îndelungată de utilizare ca plantă medicinală în China și Egiptul antic. Mai multe studii au arătat că usturoiul poate regla zahărul din sânge și poate influența pozitiv sănătatea inimii. Totodată, usturoiul ajută colesterolul din sânge, in timp ce creste colesterolul HDL.
  • Varza de Bruxelles conține, kaempferol, un antioxidant care poate fi deosebit de eficient în prevenirea deteriorării celulelor. Un studiu a arătat că consumul de germeni de Bruxelles a dus la o creștere cu 15-30% a unora dintre enzimele specifice care controlează detoxifierea,
    ceea ce ar putea reduce riscul de cancer colorectal. În plus, varza de Bruxelles este bogată în nutrienți. Fiecare porție are o cantitate bună de multe vitamine și minerale, inclusiv vitamina K, vitamina A, vitamina C, folat, mangan și potasiu.
  • Kale este bine cunoscută densitatea nutritivă și conținutul antioxidant. O ceașcă (67 grame) de Kale conține o mulțime de vitamine B, potasiu, calciu și cupru. De asemenea, îți oferă necesarul zilnic de vitamine A, C și K. Consumul de suc de kale poate scădea tensiunea arterială și este benefic în reducerea colesterolului și a zahărului din sânge.
  • Ghimbirul a fost, mereu folosit ca un remediu natural pentru boala de mișcare Mai multe studii au confirmat efectele benefice ale ghimbirului asupra greței. Are de asemenea proprietăți antiinflamatorii puternice, care pot fi utile în tratarea afecțiunilor legate de inflamație, cum ar fi artrita, lupusul sau gută.
  • Sparanghelul este bogat în mai multe vitamine și minerale, ceea ce îl face un excelent adaos la orice regim alimentar. Doar o jumătate de cană (90 grame) de sparanghel furnizează o treime din necesarul zilnic de acid folic. Această cantitate oferă, de asemenea, o mulțime de seleniu, vitamina K, tiamină și riboflavină ceea ce ne conferă protecție
    împotriva bolilor și poate preveni defectele la nașterea tuburilor neuronale în timpul sarcinii.
  • Cartofii dulci se remarcă prin culoarea portocalie vibrantă, gustul dulce și beneficiile impresionante pentru sănătate. Un cartof mediu dulce conține 4 grame de fibre, 2 grame de proteine ​​și o cantitate bună de vitamina C, vitamina B6, potasiu și mangan. Este, de asemenea, bogat în beta-caroten. Consumul de beta-caroten este legat de o scădere semnificativă a riscului anumitor tipuri de cancer, inclusiv cancerul pulmonar și de sân.
  • Varza creață este o legumă foarte bogată în nutrienți. O ceașcă (190 de grame) conține 5 grame de fibre, 4 grame de proteine ​​și 27% din necesarul zilnic de calciu (48). De fapt, varza creață este una dintre cele mai bune surse de plante de calciu disponibile, alături de alte legume verzi cu frunze ca și broccoli și soia. Este, de asemenea, bogată în antioxidanți și poate chiar să vă reducă riscul de a dezvolta anumite boli osoase.