10 alternative sănătoase pentru cele mai populare gustări ale verii - Natur House
gustări ale verii

10 alternative sănătoase pentru cele mai populare gustări ale verii

Ne aflăm în plin sezon de vară, ceea ce înseamnă că este timpul pentru vacanțe la plajă, grătare în aer liber, excursii și drumeții, dar care toate sunt însoțite de tot felul de gustări tentante și bogate în calorii. De asemenea, dat fiind că zilele sunt lungi și călduroase, corpul are nevoie de mai multă energie, dar asta nu înseamnă că trebuie să nu mai ții cont de ce incluzi în meniu zilnic, dar nici că este cazul să te înfometezi. Așadar, îți propunem alternative sănătoase pentru câteva dintre cele mai populare gustări ale verii, cu un conținut caloric mai scăzut și cu o valoare nutrițională mai ridicată.

1.Alternative pentru înghețată

Cui nu îi lasă gura apă după o înghețată rece într-o zi călduroasă de vară? În loc să mănânci înghețată cu adaos de zahăr, arome și coloranți, îți poți începe dimineața cu un smoothie de fructe, la care adaugi lapte rece (merge și laptele vegetal) și câteva cuburi de gheață. Totuși, nu îți fă din asta un obicei, deoarece un smoothie conține destul de multe calorii. O altă alternativă ar fi să pui la înghețat afine sau cireșe, iar astfel vei avea parte de o gustare sănătoasă și foarte răcoritoare în același timp.

2.Renunță la sucurile carbogazoase

Un suc rece ca gheața sună bine într-o zi călduroasă de vară, dar băuturile carbogazoase sunt printre principalii vinovați pentru apariția bolilor de inimă și a obezității. Limitează-le la apa minerală (naturală, nu carbogazificată artificial) în care poți adăuga câteva picături de îndulcitor pe bază de stevia, așa cum este Pecva. Vei avea senzația că bei un suc dulce. Poți încerca tot felul de ape aromate, cu efect detoxifiant, așa cum sunt cele în care adaugi castravete și lămâie. Îți vor oferi și un plus de vitamine ce te va energiza.

3.Hamburgher sănătos

Când auzi cuvântul „hamburgherʺ nu trebuie să te gândești numai la produsul de fast food bogat în grăsimi și sare.  Carnea roșie conține multe grăsimi saturate și este greu de digerat. În combinație cu glutenul din pâine, devine o adevărată provocare pentru intestin. Înlocuiește carnea de porc sau vită cu carne de curcan sau de pasăre și folosește frunze de salată în locul chiflelor sau al feliilor de pâine. Dacă totuși nu vrei să renunți la pâine, alege o pâine din cereale integrale, așa cum este pâinea Fibroki și ai grijă să o consumi cu moderație.

4.Savurează peștele la grătar

Restaurantele cu specific pescăresc au în ofertă tot felul de mâncăruri pe bază de pește și fructe de mare, dar multe dintre ele sunt prăjite în ulei, adesea în aluat. Nu doar că este posibil să te balonezi și să suferi de disconfort abdominal, dar uleiurile încălzite la temperaturi ridicate pot deveni toxice, deoarece distrug membrana celulară. Alege întotdeauna peștele la grătar, fără sosuri sau garnituri bogate în calorii. Iar dacă ai ocazia să îți pregătești chiar tu peștele, nu uita de condimente și ierburi pentru gust și adaugă mai puțină sare sau deloc.

5.Bucură-te de gustul fructelor de sezon

Multe fructe se află în plin sezon în timpul verii și este tentant să pregătești tot felul de plăcinte și tarte cu ele. Aluatul și adaosul de zahăr nu fac decât să contracareze efectele benefice ale vitaminelor și antioxidanților pe care le conțin aceste fructe. Consumă fructele ca atare, în tot felul de combinații creative, sau poți să consumi o mână de fructe de pădure la micul dejun, cu iaurt simplu. Pentru o gustare sofisticată, poți încerca jumătăți de piersică lăsate foarte puțin pe grătar, peste care presari puțină scorțișoară. Sunt atâtea moduri în care te poți bucura de fructe, evitând dulciurile bogate în calorii.

6.Altfel de paste

Ești nerăbdător să testezi un sos de roșii făcut în casă cu paste? Încearcă pastele din legume. Dovleceii și morcovii se pot tăia în spirale cu ajutorul unui cuțit special și astfel obții niște „pasteʺ pe care nici măcar nu mai trebuie să le fierbi.

7.Chips-uri verzi

Chips-urile din cartofi nu se numără printre gustările pe care ar trebui să le incluzi în dietă din cauza conținutului ridicat de grăsimi saturate și sare. Cartofii conțin și multe lectine, care pot irita intestinul. În schimb, chips-urile din varză kale se pot pregăti foarte ușor în casă. Se coc timp de aproximativ 15 minute la cuptor pe o foaie de copt și se adaugă diferite condimente și ierburi după gust, ca de exemplu chilli sau turmeric.

8.Legume și humus

Tot la capitolul chips-uri, se obișnuiește ca acestea să fie consumate cu tot felul de sosuri care conțin brânză, maioneză și alte alimente bogate în calorii. Înlocuiește chips-urile cu felii de castraveciori și de morcovi, sau cu ardei grași, pe care îi poți consuma în combinație cu o pastă humus făcută în casă.

9.Salată rece fără maioneză

Salatele preparate „la receʺ pe timpul verii conțin de obicei maionează, ca să le dea un gust mai bun. Salata de piept de pui poate fi asezonată cu o pastă făcută din avocado mărunțit la blender, amestecat cu puțin iaurt. Dacă mai servești salata de pui și pe niște frunze proaspete de salată verde, este un adevărat deliciu. O altă variantă de salată rece este să faci o combinație cu somon, țelină tăiată cuburi, piper și puțină sare.

10.Coctktailuri fără alcool

Ce ar fi vacanțele fără băuturile colorate cu umbreluțe? Însă aceste cocktailuri conțin sucuri procesate cu adaos de zahăr. În plus, alcoolul încetinește arderea grăsimilor în corp. În schimb, poți încerca diferite combinații de sucuri naturale, răcoritoare, ca de exemplu suc de lămâie verde sau de grapefruit, amestecate cu apă.

Fie că este vorba despre o gustare, o mâncare, un desert sau o băutură, există diferite alternative mai sănătoase pentru toate deliciile verii. Dacă înveți cum să adaptezi rețetele preferate sau să înlocuiești anumite alimente cu alte alternative mai bune din punct de vedere nutrițional, te vei putea bucura în continuare de micile răsfățuri culinare din timpul vacanței, fără ca acestea să îți afecteze silueta.