Dieta fara gluten si alimentatia sanatoasa - Natur House

Dieta fara gluten si alimentatia sanatoasa

Aproape 70% din sistemul imunitar este reglementat de intestinul subtire. Cand sistemul imunitar ataca din greseala proteina numita gluten (se gaseste in grau, orz, secara, ovaz, dar si in alte cereale), poate cauza o gama larga de simptome cum ar fi sindromul intestinului iritabil, reflux gastroesofagian, dureri de cap, migrena, oboseala, dureri articulare, probleme respiratorii si probleme ale pielii.

Daca va confruntati cu aceasta problema, exista o modalitate simpla prin care puteti afla daca glutenul este problema, eliminand complet glutenul din dieta pe o perioada de 4 – 6 saptamani, pentru a vedea daca simptomele unei eventuale intolerante la gluten dispar sau se reduc.

Persoanele care se simt mai bine in urma unei diete fara gluten, se incadreaza in categoria celor care au un grad anume de intoleranta la acesta. Una dintre extreme este boala celiaca, iar cealalta este sensibilitatea la gluten. Boala celiaca este o afectiune autoimuna, in care organismul ataca mucoasa intestinala de fiecare data cand glutenul este ingerat. Sensibilitatea la gluten este o afectiune chiar mai raspandita si se considera ca organismul ataca glutenul, nu corpul in sine, ca si cum acesta ar fi un virus sau o bacterie. Indiferent in ce spectru va incadrati, remediul este acelasi: dieta fara gluten.

Cum sa eliminam glutenul din dieta

Eliminarea alimentelor care contin gluten, cum ar fi painea, pastele fainoase, biscuitii, prajiturile, torturile si chiar si unele bauturi, asa cum este berea, poate parea o sarcina descurajanta. Dar, daca sunteti atenti atunci cand faceti cumparaturi, veti putea gasi destule alimente pe care le puteti consuma, fara a intampina probleme deosebite. In majoritatea magazinelor alimentare si in piete puteti gasi carne slaba proaspata, fructe si legume, toate fiind componentele unui plan alimentar sanatos. In plus, gasiti lactate, cum ar fi iaurt, branza sau lapte, toate fara gluten. Alte alimente sanatoase care pot fi incluse in dieta fara gluten sunt orezul brun, orezul salbatic, quinoa, fasolea si lintea.

Daca eliminati glutenul, evitati produsele fara gluten procesate, care se gasesc in numar tot mai mare in magazine. Aceste produse contin adesea zahar in plus si grasimi pentru a simula textura si elasticitatea pe care glutenul o ofera produselor alimentare cum sunt painea sau biscuitii. Fie ca evitati glutenul sau pur si simplu doriti sa mancati sanatos, evitati alimentele procesate de orice tip.

Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa fara gluten

Este important sa va asigurati ca organismul primeste toate substantele nutritive necesare, inclusiv vitamine, fier si fibre. Multe persoane nu renunta la gluten de teama ca nu vor avea aceste substante nutritive in dieta lor. Pentru a asigura acest necesar, consumati o varietate de proteine sanatoase, obtinute din carnea slaba de pasare sau de vita, peste, sau oua, legume si fructe, grasimi ”bune” din uleiuri vegetale, avocado, nuci sau seminte si portii mici de fasole, linte, orez brun sau quinoa. Bineinteles, lactatele sunt de asemenea surse bune de vitamina B, calciu si proteine, insa este indicat sa optati pentru lactate degresate.

Precautii pentru persoanele care sufera de boala celiaca

Daca suferiti de boala celiaca, trebuie sa evitati cu desavarsire glutenul. Chiar si in cantitati foarte mici, poate dauna intestinului. Asa ca daca suferiti de aceasta afectiune autoimuna, trebuie sa luati anumite masuri de precautie:

  • Nu prajiti painea fara gluten intr-un toaster folosit de membrii familiei sau de alte persoane pentru paine cu gluten
  • Pastrati curatenia in raftul cu tacamuri. Ati fi surprinsi cate firimituri se pot strecura in acest spatiu
  • Aveti grija ca mancarea pe care o consumati sa nu fie contaminata cu reziduuri de gluten. Cititi cu atentie etichetele produselor, pentru ca acestea sa nu contina nici macar urme de gluten.

Pastrati o atitudine pozitiva

Daca va numarati printre milioanele de persoane care au descoperit ca alimentatia fara gluten vi se potriveste mai bine, este firesc sa va concentrati astentia asupra nutritiei zilnice.

Tineti minte ca sunt foarte multe alimente pe care le puteti consuma, in detrimentul celor interzise. Cartofii dulci, o piersica delicioasa, un piept de pui la gratar, o bucatica de ciocolata amaruie, toate acestea sunt alimente delicioase pe care le puteti consuma cu moderatie. In nici un caz nu veti suferi de foame. Si in cele din urma, veti vedea cum starea generala de sanatate se imbunatateste asa cum nici nu v-ati fi inchipuit.