Totul despre kilocalorii și cum să îți planifici dieta în funcție de aportul caloric - Natur House
cum planifici dieta in functie de aportul caloric

Totul despre kilocalorii și cum să îți planifici dieta în funcție de aportul caloric

Cu siguranță ai auzit adesea vorbindu-se despre kilocalorii, dar știi ce sunt? Vei observa că produsele alimentare pe care le cumpăram ambalate, proaspete sau nu, includ informații nutriționale. În acestea se regăsește, printre altele, cantitatea de kilocalorii (kcal) pe care produsul o conține, specificată fie pentru o porție, fie pentru o anumită cantitate (de exemplu, 100 grame).

Ce este o kilocalorie? Este o unitate de măsură cu care se calculează cantitatea de energie pe care un aliment o oferă corpului nostru. Cu cât mai multe kilocalorii conține un aliment, cu atât mai multă energie este stocată în corp. Desigur, nevoile de energie vor varia de la persoană la persoană, în funcție de înălțime, masa corporală, precum și de nivelul de activitate fizică cu care ești obișnuit.

Corpul uman consumă în mod constant calorii. De fapt, una dintre funcțiile de bază ale kilocalorilor este menținerea unei temperaturi constante a corpului, motiv pentru care corpul este menținut la o temperatură medie, chiar și atunci când ești expus la tempeaturi foarte scăzute.

În plus, toate funcțiile vitale ale corpului, cum ar fi respirația, bătăile inimii sau funcționarea tuturor organelor noastre, consumă forța oferită de această unitate de măsurare calorică pe care o putem obține numai din alimente. De fapt, numai apa nu le conține, chiar dacă este esențială pentru supraviețuire.

Câte kilocalorii consumăm în medie?

Acum că știi ce sunt kilocaloriile, este important să afli care este cantitatea de calorii de care corpul uman are nevoie ăn fiecare zi.

Consumul de energie depinde de fiecare persoană, după cum am amintit anterior. Cu toate acestea, există metode standard pentru a calcula energia de care are nevoie o persoană.  Astfel, consumul zilnic recomandat de kilocalorii pentru un bărbat adult, care face exerciții fizice ușoare este între 2.500 și 3.000 calorii și între 1.800 și 2.200 calorii zilnice, pentru femeile cu activitate fizică ușoară.

Aceste estimări depind de fizic și de ritmul vieții, nu este același lucru să fii o persoană activă sau cu un stil de viață preponderent sedentar. De asemenea, în procesul de slăbire, este necesară scăderea numărului de calorii consumate, deoarece corpul este stimulat să consume caloriile stocate. De asemenea, necesarul caloric se diminuează pe măsură ce înaintăm în vârstă. În schimb, pentru copiii care sunt în creștere, sau pentru femeile însărcinate sau care alăptează, necesarul caloric este mai ridicat.

Desigur, nu este necesar să calculezi zilnic caloriile cosumate, ca să afli dacă respecți aceste recomandări. Ceea ce este important este să știi ce sunt caloriile, care este rolul lor și să ai niște noțiuni de bază despre modul în care energia este distribuită în corp din alimentele pe care le consumi. În plus, este de asemenea esențial să știi de ce aceste unități de măsurare calorică sunt importante pentru dezvoltarea fiziologică. În orice caz, reține că este important să urmezi întotdeauna o dietă echilibrată din punct de vedere caloric și să ai o alimentație sănătoasă și diversificată, care include alimente din diferite categorii.

Cum să eviți consumul de calorii în exces?

Este bine să consumi alimente de sezon ori de câte ori este posibil. Ele vor fi mai proaspete și vor fi de o calitate superioară. Acest lucru te va ajuta, de asemenea, să introduci diferite variante pentru măncărurile pe care le consumi, diversificându-ți astfel meniul.

Consultă întotdeauna etichetele nutriționale ale produselor. De multe ori, un aliment care pare sănătos la prima vedere, poate fi un dușman ascuns al siluetei, din cauza conținutului caloric ridicat. Este mai bine să fii prevăzător decât să îți pară rău mai târziu.

În mod ideal, un plan alimentar echilibrat include trei mese principale și câte o gustare între mese. Astfel, îți va fi mai ușor să îți creezi un meniu săptămânal, ce include toți nutrienții necesari. Distribuția nutrienților va varia în funcție de activitățile tale zilnice, dar în general este recomandat ca micul dejun și prânzul să îți ofere un aport mai ridicat de energie, ar cina să fie o masă ușoară.

Este foarte ușor să urmezi un plan alimentar adaptat nevoilor tale nutriționale și fără să consumi calorii în exces. Ține cont doar de faptul că trebuie să existe varietate, să nu te înfometezi și să incluzi cât mai multe alimente proaspete în meniu (legume și fructe). Pentru a-ți crea un plan alimentar echilibrat, nu ezita să apelezi la ajutorul unui specialist în nutriție.