Ce înseamnă o dietă echilibrată? - Natur House

Ce înseamnă o dietă echilibrată?

O dieta echilibrata este cea care conține cantitatea potrivită de energie în funcție de raportul corect dintre substantele nutritive furnizate și nevoile specifice ale fiecărei persoane. Și pentru a stabili dacă alimentația este echilibrată sau nu, trebuie să se ia în calcul consumul energetic zilnic al fiecărei persoane și să se echilibreze cu nivelul cantității de alimente ingerate. Așa cum spune și Valentí Fuster, unul dintre cei mai mari specialiști din lume în domeniul cardiologiei și nutriției, “manâncă cu bun simț și de-o manieră variată”. Am mai adăuga că e la fel de important să evitați monotonia în alimentație în încercarea de a menține o greutatea perfectă, „peso perfecto”.

 

PREMISE SĂNĂTOASE Este vorba despre evitarea excesului de uleiuri, grăsimi saturate și colesterol, de alegerea alimentelor cu suficient amidon și fibre, evitarea consumului excesiv de sare și de zahăr, iar dacă se consumă alcool, acest lucru să se facă cu moderatie. Toate aceste recomandări sunt dictate, uneori, chiar de organism. Uleiul de masline merită, de exemplu, o atenție deosebită, fiind dovedit ca fiind potrivit în salate. Alături de uleiul de măsline, dieta mediteraneană se caracterizează printr-un consum ridicat de legume, fructe, leguminoase și fructe în coajă lemnoasă, care sunt principala sursă de vitamine, minerale si fibre din această dietă. Este important consumul zilnic al acestor alimente și se recomandă cinci porții pe zi. Datorită conținutului ridicat de antioxidanti, acestea previn bolile cardiovasculare. Și consumul de zi cu zi de paste, orez și cereale integrale, în general, este esențial pentru a avea o dieta bogata in carbohidrati complecsi. Acest tip de produse alimentare furnizează energie pentru activitățile zilnice, plus fibre, vitamine și minerale. Alimentele proaspete, locale și cât mai naturale sunt cele mai adecvate. Prin urmare, cel mai bine este să avem produse de sezon pe masă, mai ales în cazul fructelor și legumelor; când sunt proaspete sunt cele mai sănătoase, au un gust mai bun și mai multe substante nutritive.