Cum sa gatim corect alimentele - Natur House

Cum sa gatim corect alimentele

De-a lungul timpului, mancarea pe care o consumam a trecut de la simplul stadiu de hrana, la placere. Aceasta asociere este una destul de periculoasa pentru sanatate, pentru ca ne este mai greu sa stabilim anumite limite si sa portionam corect mancarea. Din cauza proastei preparari, mancarea de la coltul strazii, mancarurile prajite (care se fac rapid), semipreparatele de la supermarket, toate acestea ne-au facut sa uitam sau sa ignoram gatitul. Acest lucru este important, deoarece alimentele cel mai des folosite in bucatarie sunt mai sanatoase si mai gustoase daca sunt sunt preparare corect.

Alimentele crude

Legumele si fructele, in general, sunt mai bune crude si chiar mai gustoase. Multe vitamine, mai ales vitamina C, se pierd prin fierbere, iar asocierea cu uleiul de prajit nu este una deloc fericita. Pe de alta parte, mineralele nu sufera atat de mult de pe urma prelucrarii termice. Asadar, o salata este bogata in vitamine si minerale, este usor de preparat si va permite sa fiti foarte creativi cu aspectul mancarii in farfurie.

Fructele sunt, de asemenea, mult mai sanatoase crude. Se digera mai usor prin prelucrare termica (compoturi sau dulceturi), dar astfel le creste indicele glicemic. In plus, pentru a fi gustoase, au nevoie de zahar in plus, asa cam decat o dulceata din care puteti consuma numai o lingurita, mai bune sunt 500 de grame de fructe proaspete.

Grasimile vegetale se degradeaza foarte usor prin incalzire si creste aportul caloric al preparatuluii la care se adauga uleiul. Prin urmare, uleiul ar trebui adaugat in mancarea deja gatita, adica abia dupa ce ati luat-o de pe foc si cu moderatie. Acest lucru este valabil si pentru grasimea animala, cum este de exemplu untul, insa grasimile animale ar trebui oricum eliminate pe cat posibil din dieta.

Gatitul la aburi este practic un fel de fierbere fara apa si este ideal pentru conservarea vitaminelor si mineralelor din legume. In plus, legumele nu se sfarama si nu isi pierd culoarea. Este cea mai buna varianta de gatit, insa din pacate nu este la fel de des utilizata.

Alimentele fierte

Prin fierbere, legumele si fructele isi pierd considerabil din vitamine, insa isi dezvolta alti nutrienti. Carnea si produsele animale, cu mici exceptii ca de exemplu biftecul tartar, nici nu pot fi consumate crude, in primul rand pentru ca se pot transmite astfel mai multe boli de la animale la om. Asocierea aromelor si a gusturilor de carne si legume, ierburi aromatice si condimente este foarte interesanta atunci cand alimentele respective sunt fierte. Pentru a evita pierderile, zeama in care au fiert carnurile, legumele si mirodeniile se poate folosi si la pregatirea altor feluri de mancare.

Supele si ciorbele beneficiaza de tot ce e mai bun de la toate ingredientele. Daca vreti sa faceti doar o garnitura de legume, puneti legumele in apa gata clocotita, ca sa nu piarda atat de multe vitamine, iar cu zeama in care au fiert legumele de garnitura puteti prepara si o supa, o ciorba sau un sos. Mancarurile cu sos ies mult mai gustoase fara a apela la multe grasimi, daca le pregatiti la foc inabusit.

In privinta pastelor fainoase, acestea trebuie fierte neaparat. Respectati indicatiile de pe ambalaj, altfel amidonul in combinatie cu prea multa apa se absoarbe rapid in sange, ceea ce nu este bine nici pentru glicemie, nici pentru silueta. Aceasta recomandare este valabila si pentru orez. Cartofii, care sunt si ei bogati in amidon, sunt mai sanatosi preparati la cuptor si mult mai gustosi.

Alimentele coapte

Mancarurile preparate la cuptor sunt practic si fierte, si pregatite la aburi. Singurul neajuns al acestui mod de gatire al mancarurilor este timpul indelungat pe care il necesita. Carnea si legumele sunt mult mai gustoase coapte decat fierte, iar timpul lung de preparare taie de pe lista grasimea pe care o puneti la inceput.

In plus, se pot pregatit destule preparate la cuptor fara ulei sau alte grasimi, mai ales ca preparatele din carne se pot coace foarte bine in suc propriu. Sucul de rosii cu usturoi sau un pahar de vin fragezesc carnea si ofera mai multa savoare mancarurilor, sau puteti folosi diferite combinatii de ierburi aromatice.

Legume mai sanatoase atunci cand sunt preparate

Unele legume sunt mai bogate in nutrienti atunci cand sunt fierte, decat in stare naturala, ceea ce compenseaza faptul ca se mai pierd din vitamine.

  • Rosiile sunt foarte bune in salate sau in stare cruda, insa licopenul, unul dintre antioxidantii prezenti in rosii este mai bine absorbit de organism atunci cand acestea sunt prelucrate termic.
  • Usturoiul este mai bogat in alicina, daca este preparat. Alicina este o substanta care contribuie la prevenirea formarii cheagurilor de sange. Usturoiul se adauga in mancare spre final, cu 5 – 10 minute inainte ca aceasta sa se ia de pe foc.
  • Morcovul fiert are un indice glicemic mai mare decat in stare cruda, insa contine si de trei ori mai multi antioxidanti.
  • Spanacul isi mareste cantitatea de luteina, un antioxidant care previne aparitia afectiunilor oculare, atunci cand este preparat prin inabusire, In plus, fierul, calciul si magneziul care se gasesc in spanac sunt mai usor de asimilat de catre organism.
  • Ciupercile sunt mai sanatose inabusite sau sotate decat in stare cruda (exista unele persoane care le consuma crude in salate), deoarece contin mai mult potasiu.

Asadar, legumele, fructele sau carnea pot fi la fel de gustoase si daca tinem cont de faptul ca trebuie preparate in mod corect. Dintre toate modurile de gatire a mancarurilor, prajelile sunt cele mai nesanatoase si ar trebui evitate pe cat posibil. Alimentele prajite isi pierd mare parte din nutrienti si din aliati se transforma in dusmani ai siluetei.