Cum poți determina greutatea ideală? - Natur House

Cum poți determina greutatea ideală?

 

Cine nu își dorește un corp bine proporționat, o siluetă armonioasă sau un abdomen plat? Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie ca orice persoană să determine care este greutatea sa ideală, dar și cum să își mențină silueta.

Greutatea ideală variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă și starea de sănătate. Pentru a determina greutatea ideală, trebuie să știi să îți calculezi indicele de masă corporală (IMC). Acest indice se calculează astfel: greutatea (în kilograme)/ la valoarea înălțimii (în metri la pătrat). Vei obține un număr care te va ajuta să îți dai seama unde te situezi în ceea ce privește greutatea. Poți să îți calculezi greutatea ideală și cu ajutorul unui calculator IMC.

Ce reprezintă valorile IMC-ului?

Valorile după care te poți ghida atunci când îți calculezi IMC-ul sunt următoarele:

  • un indice sub 18,5 reprezintă o persoană subponderală;
  • indicele între 18,5 și 24,9 reprezintă greutatea optimă;
  • indicele între 25 și 29,9 reprezintă o persoană supraponderală;
  • indicele între 30 și 34,9 sau mai mare reprezintă o persoană obeză.

De exemplu, o persoană care are 1,70 m înălțime și o greutate de 56 kg, va avea un IMC de 19,38 – asta înseamnă o greutate normală pentru un adult.

Persoanele care suferă de obezitate, adica au un IMC mare, prezintă un risc crescut pentru afecțiuni grave precum diabetul, hipertensiune arterială, infarct de miocard, accident vascular cerebral, probleme la nivelul oaselor, calculi biliari și boli hepatice. De aceea, este important să încerci să îți menții greutatea în limite normale.

Nu te înfometa

Prima măsură la care recurg persoanele care își doresc să slabescă rapid o reprezintă înfometarea. Însă pentru a-ți menține greutatea, regula de aur este să ai o dietă diversificată și să consumi alimente din diferite categorii, însă cu moderație.

Desigur, anumite alimente trebuie evitate pe cât posibil sau eliminate cu totul din dietă, așa cum sunt zaharurile, mâncarea fast – food sau prăjelile, însă în nici un caz nu trebuie să mănânci prea puțin. Să te înfometezi nu este o soluție, deoarece la următoarele mese vei fi tentat să faci excese alimentare. Combină corect alimentele și nu mânca preparate bogate în calorii, în mod special seara târziu. Un nutriționist te poate ajuta să îți alcătuiești un plan alimentar echilibrat, diversificat și adaptat stilului tău de viață.

Micșorează porțiile și hidratează-te

Una dintre cele mai comune probleme ale persoanelor supraponderale o reprezintă consumarea porțiilor prea mari de mâncare. Dacă vrei să eviți senzația de foame, soluția nu o reprezintă porțiile mari de mâncare. În schimb, mănâncă mai puțin dar mai des.

În plus, se poate întâmpla să confunzi foamea cu setea. Data viitoare când îți fac cu ochiul niște ispite dulci, bea întâi un pahar cu apă. Vei fi hidratat și îți vei da seama dacă ai nevoie cu adevărat de un desert sau daca e doar un moft, o poftă culinară de moment.

Alege gustări sănătoase

În loc de biscuiți, covrigei sau alte gustări cu grăsimi, o jumătate de măr sau un alt fruct, un iaurt semidegresat simplu sau îmbunătățit cu cereale sunt gustări mult mai sănătoase și sățioase. Fii atent ce pui în farfurie și îți vei da seama de ce ai o greutate prea mare.

Atunci când consumi mulți carbohidrați simpli (pâine, paste, cartofi) și multă carne, vei scăpa mult mai greu de kilograme. Dacă în schimb consumi multe legume, cereale integrale și proteine vegetale sau provenite din carne slabă, atunci vei vedea că este mult mai ușor să pierzi în greutate.

Fă mai multă mișcare

Sună deja ca un clișeu, însă este foarte important să faci mișcare, în mod special dacă ai un mod de viață sedentar. Nu este neapărat nevoie să mergi la sala de sport, însă până și activitățile moderate, cum ar fi plimbările la pas vioi, urcatul scărilor sau pur și simplu mersul pe jos te ajută să arzi mai multe calorii și să îți tonifici musculatura.